Pugen els preus

L’encariment de les matèries primeres causa incertesa en la indústria i la construcció

L’acer corrugat ha pujat un 78% en sis mesos; el coure, un 102%; l’alumini, un 56% i el petroli, un 106%

Terminal de contenidors al Puerto de Barcelona.

Terminal de contenidors al Puerto de Barcelona. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’encariment de les matèries primeres causa incertesa en els sectors industrials. Malgrat que el sector immobiliari, per exemple, assegura que l’alça dels costos s’està mantenint relativament sota control, segons la Societat de Taxació, en l’àmbit industrial i de la construcció s’alerta cada vegada més que la inflació es farà realitat a curt termini. La forta recuperació econòmica, que alguns situen més a prop del 9% que de les previsions oficials del 6%, pressiona a l’alça la demanda de matèries primeres i els preus han pujat. Segons les dades de l’Associació d’Empreses Constructores i Concessionàries d’infraestructures (Seopan), matèries primeres estratègiques han disparat els seus preus des dels mínims assolits el 2020. Així, l’acer corrugat ha pujat un 78%; el coure, un 102%; l’alumini, un 56% i el petroli, un 106%. Són les pujades més grans des del 2009. I dels preus dels carburants depenen múltiples productes i els costos del transport. La pressió sobre els marges comercials de les empreses convida a pensar en repunts de preus.

Notícies relacionades

L’alça del preu dels nolis internacionals és un altre dels elements que preocupa seriosament les empreses importadores. El preu dels contenidors d’acer es troba en màxims històrics. El preu de la fusta s’ha disparat per l’increment de la demanda als EUA i les perspectives de més ús al sector immobiliari. Els preus de la vivenda als EUA han augmentat el 14% en el primer semestre, en part per aquesta pressió sobre els preus de la fusta.

La consultora Cushman and Wakefield (C&W) ha arribat a aconsellar en les últimes setmanes que les constructores repassin els seus projectes i modifiquin l’ús de materials per reduir els costos. En la construcció d’oficines, per exemple, la firma aconsella l’ús d’estructures de formigó en lloc d’acer en aquells espais de gran altura, mentre que als edificis de mitjana altura aposta pels mòduls per reduir residus i millorar l’eficiència. Aconsella també avançar les compres de materials davant la previsió d’increments de preus, o retards en l’entrega, davant les previsibles fallades de les cadenes de subministrament. Un altre exemple és l’eliminació progressiva del coure de les canonades en favor d’altres materials més barats.

Temes:

Empreses