Controvèrsia

Les perruqueries clamen contra l’IVA del 21%: «Ens van dir que era una cosa temporal»

Unes cinquanta persones s’han concentrat davant el Congrés dels Diputats en protesta per l’anul·lació de l’esmena del Senat que rebaixava aquest tribut al 10%

Protesta del sector de peluquería y estética en el Congreso de los Diputados.

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

«Tinc un saló des de fa 11 anys en el qual érem cinc persones treballant i ara en som dos. Estem patint molt des que el 2012 ens van apujar l’IVA des del 8% al 21%. Ens van dir que era una cosa temporal, però el 2021 encara seguim en el tipus general», explica Jessica Gallardo, propietària d’una perruqueria a Tona (Barcelona).

Llavors, el sector defensa que l’increment no es va repercutir en els clients perquè hi havia una crisi econòmica i ara tampoc ho pot fer pel mateix motiu, i és que la pandèmia del coronavirus ha sigut la cirereta. «Abans tenia clients setmanals que han passat a ser quinzenals i les que tenia cada quinze dies ara venen una vegada al mes o per por o perquè ja no surten tant. Si ens tornessin el nostre IVA (tipus reduït) tot seria més fàcil», afegeix.

Gallardo ha sigut una dels entorn de cinquanta professionals de la imatge personal que s’han concentrat aquest dimecres davant el Congrés dels Diputats per reclamar la rebaixa de l’IVA de les perruqueries i centres d’estètica del tipus general, del 21%, al reduït del 10%, després que la presidenta del Senat, Pilar Llop, anul·lés divendres una esmena en la qual tots els grups polítics, a excepció del PSOE havien aprovat aquesta rebaixa a partir del 2022.

El Govern de Mariano Rajoy va elevar el 2012 l’IVA de les perruqueries i centres d’estètica al 21% i, des d’aleshores, ningú s’ha atrevit a corregir aquesta situació. Malgrat que el PSOE el 2018 quan era en l’oposició va proposar una rebaixa, igual que ara fa el Partit Popular, però cap ha sigut capaç d’executar el canvi quan està en el Govern. «No es tracta que ens l’abaixin perquè sí, sinó que perquè ens el deuen, perquè ens el van prometre i perquè som essencials. Necessitem que ens tinguin una mica en compte», exposa Ermitas Silva, propietària d’un saló a Santiago de Compostel·la.

En el seu cas, també tenia més treballadors el 2012 dels que té ara, en concret tres, ara només en té un. A la primera, la va acomiadar després de la pujada de l’IVA llavors, i a la segona, al gener, sis mesos després de treure-la de l’expedient de regulació temporal d’ocupació (erto). «Vaig haver d’indemnitzar-la, però què hi faré, després d’11 anys va ser difícil perquè en aquest sector crees una amistat, però ho va entendre perquè no podia fer res més», reconeix Silva.

Notícies relacionades

Això és, precisament, el que mira d’evitar Cristina Díaz a la seva perruqueria de Legazpi (Madrid). «Abaixar l’IVA suposaria no haver d’acomiadar un empleat, poder cobrir el lloguer, poder cobrir les comandes, poder pagar la llum, el que per a ells (polítics) són pessetes per a nosaltres és un salari, un jornal», denuncia. «Al final molta gent deixa la professió perquè no rendeix treballar en això. Si som essencials ho som per a tot», afegeix.

A més, el sector denuncia que un IVA elevat provoca un transvasament de professionals cap a l’economia submergida. En concret, segons l’Aliança per la baixada de l’IVA al 10% a les perruqueries i centres d’estètica un 20% de la facturació del sector se n’ha anat a l’economia submergida des de la pujada de l’IVA del 2012. «Et puja la llum, et puja el lloguer i et falten clients, així que el que fas és tancar perquè no et surten els comptes i dius, ja m’arreglaré com pugui», explica la presidenta de la Federació Nacional d’Associacions d’Estètica (Fanae), Rosa María Cruz. «Però qui tanca un centre ha de menjar, així que se’n va a una casa o a un altre lloc a fer la mateixa feina, però sense cap contracte ni Seguretat Social. El que passa és que la persona que paga i té un centre d’estètica té menys clients, perquè molts se n’han anat a l’economia submergida», afegeix Cruz. 

Temes:

Impostos