Retard europeu

Vodafone reclama al Mobile més inversió pública en xarxes 5G

El conseller delegat de Vodafone, Nick Read, critica que el 40% dels europeus no tingui encara accés a xarxes de dades ultraràpides

Vodafone reclama al Mobile més inversió pública en xarxes 5G
3
Es llegeix en minuts

El conseller delegat de Vodafone, Nick Read, ha reclamat aquest dimarts en la seva intervenció al Mobile World Congress que se celebra a Barcelona una inversió pública més gran per tancar la bretxa digital i accelerar la digitalització de la Unió Europea. Read ha advertit que la UE corre el risc de quedar darrere de la Xina i els Estats Units en la digitalització, una cosa que podria amenaçar la seva posició econòmica. Per al conseller delegat de Vodafone, els sectors en què Europa és líder, com l’automoció, estan «fusionant-se amb l’esfera digital». «No podem quedar-nos enrere en un camp que és tan crític per als llocs de treball europeus», ha remarcat a la presentació ‘Vodafone Digital Society: Connecting for a better future’.

El conseller delegat ha mostrat la seva incredulitat pel fet que encara hi hagi el 40% de llars a la Unió Europea que no tenen una connectivitat ultraràpida. Read ha definit els fons europeus com «una oportunitat que es dona cada generació» i ha esgrimit que aquesta opinió la comparteixen el 70% dels europeus entrevistats per a un estudi de Vodafone. En aquest sentit, també ha assenyalat la importància de desmantellar les xarxes 2G i 3G, que ja no són eficaces, per fer un altre pas cap a la societat del gigabyte. Per il·lustrar la importància de la connectivitat, Read ha posat com a exemple l’actuació de Vodafone en un poble d’Irlanda, on ha donat gratis connexió d’un gigabyte durant dos anys, cosa que ha fomentat atraure nous treballadors i crear nous negocis. Ara, Vodafone està portant a terme un pla per desplegar-ho en cent pobles més de l’estat illenc en consonància amb el Govern local.

La presència de Vodafone al Mobile de Barcelona pretén impulsar la idea de com la connectivitat i les tecnologies de xarxa com el 5G, el IoT industrial, l’edge computing, la intel·ligència artificial o la realitat augmentada poden millorar la indústria i l’economia en general. Vodafone exhibeix el potencial de la connectivitat per millorar els serveis financers, l’educació (interactuant en temps real amb models 3D complexos a través d’edge computing) i els serveis assistencials amb una plataforma que recolza les persones amb necessitats d’atenció millorant-ne la qualitat de vida. També, sota el prisma de contribució al planeta, l’operadora posa en relleu com la connectivitat millora l’agricultura, la gestió dels boscos i de les ciutats. Per exemple, es poden conèixer solucions d’absorció de carboni als boscos a través d’imatges per satèl·lit per abordar l’escalfament global i l’ús del IoT per connectar boscos i monitoritzar el creixement dels arbres analitzant grans quantitats de dades que permeten veure el paper que juguen en la lluita contra el canvi climàtic. També són accessibles solucions que mesuren l’ús real dels escriptoris i sales de reunions per crear l’oficina del futur, amb un consum eficient de l’energia i reduint costos. 

 

Notícies relacionades

Gràcies a la xarxa 5G desplegada a Barcelona, l’operadora ha dotat de connectivitat 5G comercial el tram del ferrocarril entre plaça d’Espanya i la Fira, cosa que permet, en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat de Catalunya testejar solucions disruptives per als viatgers en un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món. A més, es porta a terme un innovador pilot 5G amb l’Hospital Sant Joan de Déu, SEM, SASEMAR i Port de Barcelona i un altre en col·laboració amb la Fundació i2CAT sobre mobilitat del futur, aprofitant la baixa latència de la seva xarxa 5G.

Vodafone ja va provar la connectivitat 5G al Port de Barcelona al novembre a través del pilot de geolocalització ‘5G Maritime’, utilitzant una combinació d’intel·ligència artificial, ‘cloud computing’, 5G i edge computing. A través d’aquesta solució, es pot obtenir informació sobre la situació dels barcos en temps real amb gran precisió, complementant la proporcionada per la torre de control. Vodafone ha desplegat la primera xarxa core 5G SA precomercial del mercat, proporcionada per Ericsson i inicialment accessible amb terminals Samsung, habilitant l’evolució del futur de les xarxes 5G amb capacitats clau per a noves aplicacions i casos d’ús. L’operadora va ser pionera a desplegar la primera xarxa 5G NSA a Espanya el 2019 i actualment compta amb les velocitats més ràpides a 25 grans ciutats, ja que té l’espectre contigu més gran i una freqüència en exclusiva dedicada al 5G.