Patronal

La cúpula de la CEOE tanca files amb Garamendi i posa fi a la polèmica dels indults

  • La plana major de la patronal dedica una ovació tancada al seu president, després de l’atac de sectors conservadors per dir que els indults podien ajudar a «normalitzar» la situació a Espanya

La cúpula de la CEOE tanca files amb Garamendi i posa fi a la polèmica dels indults

Quique García / EFE

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una ovació tancada i la cúpula de la CEOE dempeus han rebut aquest dimecres el seu president, Antonio Garamendi, a l’inici de l’assemblea general que la patronal celebra cada any. La plana major de l’entitat empresarial ha manifestat així el seu recolzament al seu màxim mandatari, després de la polèmica desencadenada en l’última setmana en relació amb la posició de la CEOE en relació amb els indults als presos independentistes i el seu suposat recolzament a la decisió del Govern de Pedro Sánchez d’excarcerar-los. «Quan un vol interpretar, no hi ha res a fer», ha declarat Garamendi.

Preguntat sobre els indults, Garamendi va afirmar en una entrevista a RTVE el 17 de juny el següent: «Els empresaris catalans ho veuen des d’un punt de vista, en altres llocs d’Espanya es veu des d’altres. La meva obligació és mantenir un equilibri. Jo crec que, hi insisteixo, l’Estat de dret funciona. Dins de l’Estat de dret també hi ha els indults, hi pot haver una opinió d’una manera o una altra, però si això al final acaba que les coses es normalitzin, benvinguts siguin». 

Les seves paraules van ser interpretades com un aval a la decisió de Pedro Sánchez, tant pels seus partidaris com per alguns dels seus detractors. Aquell mateix matí, el mateix Garamendi, després de la seva intervenció al Cercle d’Economia a Barcelona, va matisar les seves paraules i va reiterar que «la Constitució permet que hi pugui haver indults», però que «això no significa que nosaltres tinguem opinió, perquè hi ha empresaris que creuen que ha de ser d’una manera i d’altres ho veuen d’una altra», va declarar davant els periodistes. 

Les reaccions des dels sectors més contraris a la decisió d’indultar els presos independentistes no es van fer esperar i van carregar directament contra Garamendi, cosa que va atiar les divisions internes dins de l’organització empresarial. El líder del PP, Pablo Casado, va anar més enllà, va carregar directament contra la patronal i va afirmar, en una entrevista a Onda Cero, que «no representen ningú». Des de la dreta no es veu amb bons ulls que el Govern destaqui l’actitud negociadora de la patronal, en contraposició del bloqueig de què acusa els conservadors.

Intens diàleg social

Notícies relacionades

Garamendi ha sigut part activa a les taules de diàleg social en els últims mesos, tancant acords tripartits en matèries com les pròrrogues dels ertos, la nova llei del teletreball o la ‘llei Rider’. Qüestions no exemptes de friccions dins de la mateixa patronal, com en els ertos (alguns sectors es van oposar obertament a acceptar qualsevol acord que limités les condicions d’acomiadament) o en la llei del treball a les plataformes (Glovo va arribar a donar-se de baixa de la CEOE després de l’acord).

És per això que el Govern, amb l’objecte de premiar aquesta actitud dialogant, el va premiar el 15 de juny (dies abans de les seves paraules sobre els indults) amb la Gran Creu del Mèrit Militar. No van faltar veus que van qualificar el guardó d’una espècie de recompensa per avalar els indults. I la plana major de la CEOE ha volgut tancar de ple la polèmica aquest dimecres tancant files amb el seu president, dedicant-li una ovació tancada a l’inici de l’assemblea anual. «El viscut aquests dies ha sigut una injustícia», ha declarat Garamendi, que no ha pogut evitar deixar anar unes llàgrimes davant els aplaudiments.