Recta final de la negociació

CaixaBank planteja reduir l’ero a 6.950 sortides després de retallar en 450 els acomiadaments

  • Els sindicats afirmen que la vaga al banc ha provocat el tancament del 70% de les sucursals

CaixaBank planteja reduir l’ero a 6.950 sortides després de retallar en 450 els acomiadaments

REUTERS / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Caixabank ha plantejat aquest dimarts als representants de la plantilla una nova reducció de les baixes previstes en el seu ero. La direcció del banc ha proposat disminuir en 450 més els acomiadaments, cosa que, sumat a les 686 recol·locacions internes ja plantejades en les últimes setmanes, reduiria les sortides de les 8.291 plantejades inicialment a 6.950, el 16% menys. La nova reunió s’ha produït coincidint amb la vaga convocada a l’entitat, la primera aturada total de la seva història, que, segons els sindicats, ha sigut seguida pel 90% de la plantilla i ha provocat el tancament del 70% de les oficines .

Els sindicats han demanat una aturada per valorar la proposta de l’empresa, però han mostrat d’entrada els seus dubtes sobre la rebaixa de les sortides plantejada pel banc. «¿Com? Amb recol·locacions en empreses del grup ja anunciades i sense justificar més. ¿Llavors? ¿D’on surten els números? ¿Què és això? ¿Una presa de pèl?», han etzibat. La direcció també ha plantejat millores en les condicions econòmiques de les sortides: un augment d’un punt percentual de les indemnitzacions.

Així, per als empleats d’entre 56 i 62 anys s’elevaria la renda mensual que rebrien del 56% al 57% del salari fix. Per als empleats de 54 i 55 anys, també l’han elevat del 54% al 55% i han ampliat a aquest col·lectiu la possibilitat que ofereix al grup de més edat d’escollir entre mantenir el 60% de les aportacions al pla de pensions o incloure en la renda tant remuneració fixa com variable de l’any 2021, però sense aportacions al pla de pensions.

Per als de 52 i 53 anys, la indemnització s’elevaria a un pagament únic del 53% (fins ara 52%) del salari fix multiplicat per sis. Per als de menys de 52 anys, no han variat els 35 dies de salari per any treballat amb un màxim 24 mensualitats, però s’han incrementat les primes per antiguitat (de 5.000 a 7.500 euros per als qui portin més de 10 anys a l’entitat i de 1.000 a 2.000 euros per als qui no assoleixin la dècada).

Notícies relacionades

A l’ero pactat per CaixaBank i els sindicats el 2019, el banc va acceptar abonar el 57% del salari fix anual als empleats de 52 anys o més i, a la resta, 45 dies per any treballat amb un mínim de 36 mensualitats i un màxim de 42. Fonts financeres afirmen que el banc calcula aquestes indemnitzacions estrictament sobre el salari fix sense el variable, mentre que altres bancs no inclouen alguns complements, amb la qual cosa el 57% equivaldria «aproximadament al 75%» en el cas dels eros de Santander i el BBVA.

Els sindicats han «valorat els moviments de l’empresa», però alhora han expressat el seu «rebuig absolut» a la situació que es viu al banc i als «acomiadaments forçosos». Així mateix, han presentat una proposta d’integració de les condicions laborals de la plantilla que venia de Bankia i han demanat a l’entitat «més reunions i més intensitat», ja que el 29 de juny, data en què venç el termini de negociació, «ja és aquí i és la data límit». Les dues parts es reuniran de nou aquest dimecres.