Ajustos de plantilla

Calviño insta que els eros de la banca prioritzin la voluntarietat

  • La vicepresidenta apressa la direcció de CaixaBank a arribar a un pacte amb els sindicats sobre la retallada de plantilla

  • Valora que el sector prepari un document de bones pràctiques sobre els ajustos d’ocupació i els sous variables de les cúpules

Calviño insta que els eros de la banca prioritzin la voluntarietat

Europa Press/D. Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Setmanes després de carregar amb inusitada duresa contra els eros dels bancs i els sous dels banquers, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, aquest dilluns ha rebaixat el to contra el sector: «És molt important i valoro positivament que al final s’estigui reduint el nombre de baixes i que a més s’estigui orientant a les baixes voluntàries». Això últim, això sí, suposa un toc d’atenció, ja que és un dels elements principals que està complicant la negociació de CaixaBank i els sindicats, el procés més gran en marxa després que el BBVA arribés a un pacte amb la plantilla.

En plena recta final de les converses, els sindicats del banc català han convocat una jornada de vaga per a aquest dimarts perquè la direcció de l’empresa «continua mantenint les sortides forçoses». En un curs de l’APIE i UIMP a Santander, Calviño ha instat la cúpula de l’entitat a arribar a un pacte. «La voluntat que han expressat els directius del banc és arribar a un acord i jo confio, per descomptat, que es continuï avançant en aquesta mateixa direcció i s’arribi a una solució negociada amb els representants dels treballadors», ha afirmat.

Com va apuntar aquest cap de setmana en una entrevista a EL PERIÓDICO, la número tres de l’Executiu ha admès que la banca està immersa en un procés de reestructuració o reconversió per factors com els baixos tipus d’interès o el creixent ús dels canals digitals a costa de les oficines, però li ha reclamat que no respongui a això només mitjançant retallades d’estructura. «No és positiu plantejar el futur d’un sector només sobre la base d’una reducció de la seva mida, de la seva capacitat o del nombre d’empleats i oficines. S’ha de desenvolupar un agenda positiva en què es descobreixin, s’explotin i s’expandeixin noves oportunitats de negoci», ha afirmat abans de mantenir que els eros són «tremendament traumàtics» per als treballadors i les seves famílies i han de ser abordats mitjançant el «diàleg i la negociació».

Bones pràctiques

En el mateix acte, el president del BBVA, Carlos Torres Vila, ha comentat el document que prepara la banca a través de les seves dues grans patronals del sector, l’AEB i la CECA, per millorar la seva reputació i respondre a les crítiques del Govern, avançat per ‘El País’ i que, segons Calviño, inclourà orientacions sobre els eros, la prestació de serveis financers als col·lectius i zones més vulnerables, i la remuneració variable dels directius. 

«No sempre expliquem bé el paper que el sector juga en l’economia, crec que la resposta que col·lectivament vam donar als esdeveniments de l’any passat i a la crisi il·lustren bé el compromís i la responsabilitat social que el conjunt de la banca té», ha sostingut el banquer. La iniciativa, ha afegit, també busca «reforçar molts aspectes que encara són susceptibles de millora. La reconversió és necessària, té guanyadors i perdedors, és una cosa bona a mitjà i llarg termini, però s’han de pal·liar els efectes negatius que té sobre determinats col·lectius a curt termini». 

Notícies relacionades

A més d’abordar els eros, Torres ha apuntat que el document tractarà sobre els sous de les cúpules: «L’actuació que hem tingut ha sigut responsable, però tot és susceptible de millorar i d’explicar millor. Alguns elements dels models retributius que contenen molts factors que no tenen a veure amb la rendibilitat, sinó amb la qualitat del servei al client, la satisfacció de la plantilla, o l’impacte que tenim en aconseguir els objectius de descarbonització, per posar tres exemples. I el que volem és explicar-ho millor i continuar reforçant el compromís amb esquemes de retribució responsables i conformes amb els temps». 

Calviño ha considerat positiu que els bancs siguin «conscients de les inquietuds» que té la societat. «Benvingut sigui si el sector considera que hi pot haver una sèrie de bones pràctiques o d’orientacions que puguin permetre fer més confiança als ciutadans respecte a com s’abordaran els processos de reestructuració; com es garantiran la prestació de serveis financers als ciutadans, particularment en aquelles zones o capes de la societat més vulnerables; i com es reflectiran tots aquests principis de la responsabilitat social corporativa i l’impacte de l’entitat en els seus clients, la societat i els seus treballadors en la remuneració variable dels directius», ha reblat.