Reunió del Cercle

Giró qualifica d’«assetjament per part de l’Estat» la situació política catalana

El conseller d’Economia es pregunta qui voldrà entrar en política en el context de persecució que viu Catalunya

Catalunya creixerà el 6% aquest any i el 5,2% el 2022

Giró qualifica d’«assetjament per part de l’Estat» la situació política catalana
1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, ha assegurat aquest divendres en la Reunió Cercle d’Economia de Barcelona que el creixement econòmic de Catalunya arribarà al 6% aquest any i al 5,2% en el 2022, malgrat el marc de ferri control de l’autonomia financera que pateix la comunitat autònoma. Segons l’opinió de Giró, Catalunya viu una situació de gran dependència financera de l’Estat que s’ha convertit en un veritable «vassallatge», amb un 85% dels prespuestos ja compromesos i un «marge de maniobra estret per al Govern». A més d’aquesta situació de gestió compromesa, Giró ha criticat la persecució i «assetjament» polític viscut: «¿Qui voldrà fer política en aquestes condicions en el futur?», s’ha preguntat. «Sense llibertat, els països cauen a la ruïna política, moral i econòmica», ha remarcat. I ha recordat el «duríssim exili» de Carles Puigdemont i la situació dels «presos polítics».

Notícies relacionades

El conseller d’Economia ha assegurat que la gestió econòmica del Govern se centrarà en l’elaboració d’uns pressupostos per al 2022 que requeriran almenys 22 setmanes de treball i que prioritzaran les àrees de vivenda, salut, la inversió productiva i la creació d’ocupació. Mentre s’elaboren els comptes públics, Giró assegura que serà possible mantenir les ajudes necessàries contra la crisi. Dels 3.600 milions distribuïts per l’Estat per la crisi de la pandèmia, la meitat han sigut concedides per la Generalitat. A aquests se sumaran, segons va anunciar Giró, 1.000 milions en ajudes que es canalitzaran des de dilluns que ve i 1.000 milions més de finançament concedits per l’Institut Català de Finances.

Per reforçar els mecanismes del Govern per a la gestió de recursos que arribaran en els pròxims mesos, Giró ha anunciat la creació de la Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus, que anirà aparellada a la petició de la cogestió dels fons «per escollir els projectes tractors que ens encaminin a la recuperació». Giró ha recordat que s’han identificat un miler de projectes, dels quals 27 es consideren estratègics.