Ocupació

Comissió d’experts: Salari mínim d’entre 1.011 i 1.049 euros euros el 2023

  • L’informe entregat al Govern recomana pujar entre 61 i 99 euros l’actual SMI de 950 euros de forma esglaonada

  • Els tècnics proposen començar emprendre una pujada d’entre 12 i 19 euros al mes ja el 2021

Comissió d’experts: Salari mínim d’entre 1.011 i 1.049 euros euros el 2023

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La comissió d’experts que ha analitzat en els últims mesos el salari mínim interprofessional (SMI) proposa pujar la quantia actual de 950 euros al mes (per 14 pagues) fins a una quantitat entre 1.011 i 1.049 euros (equivalent al 60% del salari mitjà) el 2023.

Així figura al document entregat aquest aquest divendres a la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en un acte al Ministeri. L’informe proposa al Govern escometre de manera esglaonada la pujada ja des de 2021, amb alces d’entre 12 i 19 euros al mes aquest mateix any.

Segons el document, la comissió d’experts recomana que l'SMI pugi entre 2021 i 2023 entre el 6,4% i el 10,4%, de manera que passaria, en aquells tres anys, des dels 950 euros al mes actuals a una quantitat d’entre 1.011 i 1.049 euros en 14 pagues. Això suposaria elevar-ho entre 61 i 99 euros per situar l'SMI en el 60% del salari mitjà.

Decisió política

A l’acte d’entrega de l’informe va assistir aquest divendres al Ministeri una representació dels experts que formen part d’aquest comitè assessor, encapçalat per la seva presidenta, Inmaculada Cebrián López, professora titular del Departament d’Economia de la Universitat d’Alcalá de Henares.

Aquesta comissió, que es va constituir a finals de gener, ha realitzat una anàlisi tècnica per establir la ruta que hauria de seguir l'SMI fins arribar, a final de legislatura, al 60% del salari mitjà a Espanya, objectiu al qual s’ha compromès el Govern i que és, a més, el que estableix la Carta Social Europea.

El Govern esperava les conclusions dels experts per portar al diàleg social la determinació del 2021, que va quedar en suspens el gener a l’espera d’aquest informe. No obstant, en els últims dies, diversos membres de l’Executiu, com el president, Pedro Sánchez; la vicepresidenta segona, Nadia Calviño, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, han deixat clar que, tot i que compliran el compromís de portar l'SMI al 60% del salari mitjà per a 2023, és primordial no adoptar mesures que puguin perjudicar la creació d’ocupació. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, sí que és partidària d’emprendre una nova pujada dl'SMI ja el 2021.

Comissió d’experts

De la comissió d’experts de l'SMI formen part set acadèmics, tres membres del Govern i dos representants sindicals, ja que els representants de CEOE i Cepyme van decidir abandonar aquesta comissió dies després de la seva constitució al considerar que «desvirtuava» el diàleg social.

Notícies relacionades

Per la part de professionals acadèmics, són membres d’aquesta Comissió el president del CES i catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona Antón Costas; la catedràtica d’Economia de la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH) Olga Cantó; l’exprofessor associat de la Universitat Carlos III de Madrid José Ignacio Pérez Infante; el catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Salamanca Rafael Muñoz de Bustillo; la professora d’Economia de la UAH Inmaculada Cebrián López; la catedràtica d’Economia de la Universitat del País Basc Sara de la Rica i Gemma Galdón Clavell, membre del departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona.

Per part dels sindicats, formen part d’aquest grup d’experts María Jesús Cedrún (UGT) i Carlos Martín (CCOO), mentre que en representació del Govern figuren Manuel Lago (Ministeri de Treball i Economia Social), César Veloso (Ministeri d’Hisenda) i Carlos Cuerpo Caballero (Ministeri d’Afers Econòmics i per a la Transformació Digital).