mesures anticrisi

Les pimes podran recórrer a rescats de fins a 15 milions

El Govern aprova el funcionament d’un fons de 1.000 milions per a companyies mitjanes afectades per la Covid  

Les beneficiàries han de tenir un volum de negoci consolidat d’entre 15 i 400 milions d’euros anuals

Les pimes podran recórrer a rescats de fins a 15 milions

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les pimes amb un volum de negoci entre 15 milions i 400 milions anuals podran recórrer a rescats de fins a 15 milions d’euros. El Consell de Ministres ha aprovat el funcionament del fons de recapitalització d’empreses afectades per la Covid, la dotació inicial del qual és de 1.000 milions d’euros.

El fons està previst al reial decret llei de mesures extraordinàries de recolzament a la solvència empresarial aprovat el març passat, pel qual es mobilitzen 11.000 milions d’euros en ajudes directes a les empreses, mitjançant subvencions, reducció de costos i reforç del seu capital.

El Govern central ha establert els criteris d’elegibilitat de les empreses, les regles de funcionament i la liquidació del fons, i les competències de la gestora i del comitè tècnic d’inversions. El Ministeri d’Indústria o Cofides, la societat púbica que gestiona el fons, l’hauran de posar en marxa en els 30 dies següents a l’autorització de la Comissió Europea.

Enfortir la solvència

Aquest instrument, destinat a companyies que no tenen suficient dimensió per recórrer al destinat a empreses estratègiques dotat amb 10.000 milions, té com a finalitat «enfortir i recuperar la solvència d’empreses de mida mitjana de qualsevol sector amb un import net de la xifra de negocis d’entre 15 i 400 milions a nivell consolidat», segons la nota oficial del Ministeri d’Indústria. Han de ser negocis que, sent viables a mitjà i llarg termini, s’estan veient afectats pels efectes de la pandèmia en els seus balanços i els seus mercats.

Les operacions finançades amb càrrec al fons tindran un import d’entre 4 i 25 milions per beneficiari. Aquest interval serà d’entre 3 i 15 milions en el cas de les pimes. Amb càrrec al fons es donarà suport públic temporal sota criteris de rendibilitat, risc i impacte en desenvolupament sostenible i es farà mitjançant instruments de capital i híbrids de capital i, en el seu cas, complementàriament, de deute.

Notícies relacionades

Les operacions de recolzament públic temporal es podran atorgar fins al 31 de desembre, o fins a la data posterior que poguessin disposar el marc temporal relatiu a les mesures d’ajuda estatal destinades a recolzar l’economia en el context de l’actual brot de Covid-19, i les seves modificacions

Aquests fons era el tercer component del pla d’ajudes aprovat al març. L’Estat participarà en els beneficis de les firmes i sortirà d’aquestes en un màxim de vuit anys.