Control accionarial

La Caixa continua augmentant la seva participació a Naturgy

Criteria adquireix més accions en borsa i arriba al 25,163% del capital

zentauroepp28518206 barcelona 30 01 2015 isidre faine y gonzalo gortazar present180808193528

zentauroepp28518206 barcelona 30 01 2015 isidre faine y gonzalo gortazar present180808193528

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Caixa continua reforçant-se a Naturgy. Criteria, el hólding inversor de la Fundació Bancària La Caixa, ha arribat ja al 25,163% del capital de la companyia energètica sobre la qual el fons australià IFM va llançar una oferta de compra parcial (opa) sobre el 22,69% del capital.

Tal com va anunciar fa unes setmanes, el grup presidit per Isidre Fainé continua realitzant adquisicions al mercat amb l’objectiu que la seva participació pot arribar fins al 29,99%, sense superar el 30% que l’obligaria a llançar una opa sobre el 100% del capital.

L’entitat es reivindica com a «accionista espanyol de referència» i com a principal soci de la companyia presidida per Francisco Reynés, com a garant que es mantindrà la seva política industrial, la companyia continuarà cotitzada en borsa.

A més de limitar les opcions d’IFM, que supedita la seva opa a obtenir almenys el 17%, La Caixa llança un baló d’oxigen al Govern, que ha d’autoritzar l’operació abans d’agost. Amb l’estat d’alarma, l’Executiu va establir que les adquisicions de més del 10% del capital o d’una quota que donés capacitat de control en empreses considerades estratègiques per part de compradors de tercers països havia de ser autoritzada.

Notícies relacionades

A més de Criteria, els altres dos grans accionistes de Naturgy són els fons CVC, juntament amb la família March (Corporació Financera Alba) i GIP, amb un 20% cada un i que van comunicar que no pensaven vendre. En tot cas, els fons són inversors més financers que industrials i es tem que poguessin aliar-se amb IFM. Criteria, amb l’augment de la seva participació, es garanteix un control més gran i compta a més ara amb dret a tenir un altre conseller, amb la qual cosa en tindria tres d’un total de 12 amb els quals compta la companyia, atesa la quota de capital que ja posseeix.

El pas fet per Criteria ha sigut aplaudit per la patronal catalana Foment del Treballaixí com pels sindicats UGT i CCOO, que veuen en la iniciativa més garanties que es mantindran els plans industrials de Naturgy.