Mercat laboral

El final de l’estat d’alarma dispara l’ocupació en 211.923 ocupats

  • Les empreses dels sectors més afectats per la pandèmia treuen de l’erto part dels treballadors i els afectats baixen en 50.000 suspesos

  • L’atur cau en 129.378 persones, el descens més gran en la sèrie històrica, i se situa en 3,7 milions d’aturats

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Final de l’estat d’alarma, prèvia de l’estiu, virus a la baixa i contractacions a l’alça. La calor de la campanya estival ja es nota en les altes i baixes a la Seguretat Social, i l’ocupació, en un mercat laboral com l’espanyol, tan marcat per l’estacionalitat, va registrar el seu millor mes de maig dels últims tres anys. L’ocupació va tancar amb un saldo positiu de 211.923 afiliats a la Seguretat Social, fins als 19,26 milions d’ocupats. Mentre l’atur va tornar a baixar i es va situar en la cota dels 3,78 milions d’aturats. Així ho reflecteixen les dades publicades aquest dimecres pels ministeris de Treball i de Seguretat Social, que anticipen un estiu de recuperació laboral.

Espanya ja ha recuperat els nivells d’ocupació previs a la irrupció del coronavirus, malgrat que acumula mig milió més d’aturats que abans de la pandèmia. És a dir, l’evolució del pacient és bona. Després de l’estat crític que va viure durant els primers mesos de pandèmia i la rehabilitació que ha estat fent l’últim any, ara mostra senyals de bona salut. Amb la previsió que, si no hi ha passos enrere en el seu període de recuperació, durant l’estiu continuï guanyant vigor i pugui continuar abaixant aquests alts nivells d’atur que encara arrossega.

Si el febrer del 2020 hi havia 19,25 milions de treballadors en actiu, avui n’hi ha 19,26 milions. No obstant, aquesta comparativa obvia que Espanya va llançar per la borda una primavera i estiu d’exuberància en les contractacions, ja que si es compara el maig del 2019 amb el maig del 2021, el saldo és negatiu en 174.892 ocupats. I a aquest matís s’hi pot afegir una altra dada, més dramàtica: abans de la Covid hi havia 3,2 milions d’aturats a Espanya i ara n’hi ha 3,7 milions.

L’hostaleria es reactiva i empeny l’ocupació

Notícies relacionades

Les terrasses van tornar a omplir-se després del final de l’estat d’alarma, els interiors van servir taules de nou i els turistes, encara en comptagotes, tornen a deixar-se veure per les ciutats espanyoles. Tot això s’entreveu en les estadístiques d’afiliats a la Seguretat Social, i l’hostaleria va estirar el carro de l’ocupació aquest maig, amb un creixement del 6,1% (sobre una mitjana general de l’1,2%). Aquest en altre temps motor de l’economia espanyola, especialment a les estacions d’hivern i, sobretot, estiu, està tornant a agafar velocitat; si bé encara està per sota dels nivells pre-Covid. L’agricultura, amb l’inici de la campanya de la fruita, també va registrar bones xifres de creixement (+3%).

La reactivació de sectors fins ara molt llastats amb les restriccions ha permès que algunes empreses hagin intensificat la sortida de l’erto dels treballadors. Si el mes començava amb prop de 600.000 treballadors en suspensió, l’ha tancat amb 542.142 afectats, gairebé uns 60.000 menys. La pròrroga de les ajudes per als ertos de Covid està assegurada fins al 30 de setembre i el Govern confia que aquesta sortida dels expedients s’intensifiqui en els pròxims mesos, ja entrada la campanya d’estiu. De moment, entre hoteleria i restauració sumen gairebé la meitat dels actuals afectats.

Temes:

Ocupació Atur