Des de l’any que ve

Treball vol una única prestació de l’atur de 452 euros

  • Es cobraria una vegada s’esgoti l’atur ordinari i entraria en vigor a partir del 2022, segons el Pla de Recuperació Econòmica

  • Aquesta prestació té com a propòsit integrar la resta de modalitats extraordinàries que han sorgit en l’última dècada

Treball vol una única prestació de l’atur de 452 euros
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball i Economia Social vol simplificar i millorar el nivell assistencial de protecció per atur i crear una nova prestació que integrarà totes les existents, que entrarà en vigor a partir del 2022 i que serà del 80% de l’Iprem (451,90 euros al mes, segons l’Iprem del 2021).

Així es recull en la reforma 10 del component 23 del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència, on s’assenyala que la reforma va dirigida a substituir el nivell assistencial de protecció per atur, regulat en la llei general de seguretat social i en els programes de Renda Activa d’Inserció (RAI) i subsidi extraordinari per atur (SET), integrant-los en una nova prestació, complementària de la protecció contributiva, que protegeixi la situació de transició a l’ocupació.

En el text s’explica que es tractaria d’integrar al subsidi ordinari per esgotament les modalitats extraordinàries que s’han anat creant en diferents moments. Així mateix, s’apunta que aquesta integració es farà de forma coordinada amb el desenvolupament de l’ingrés mínim vital (IMV), que inclou l’augment dels seus beneficiaris i el desenvolupament dels itineraris d’inclusió.

La naturalesa del nou subsidi serà el d’una prestació d’atur, complementària del nivell contributiu, vinculada a cotitzacions prèvies i finançada amb càrrec al pressupost de les prestacions d’atur, i la gestió del qual estarà atribuïda al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i a l’Institut Social de la Marina (ISM).

Per accedir a aquest subsidi, s’exigirà l’acreditació de manca de rendes individuals i, en alguns casos, responsabilitats familiars, i el compromís i compliment d’un itinerari personalitzat d’ocupació davant el servei públic d’ocupació competent.

La durada dependrà de l’edat, circumstàncies familiars i la durada de la prestació esgotada, amb l’objectiu d’ampliar el període màxim actual del subsidi ordinari, incorporant-hi les pròrrogues dels subsidis extraordinaris encara vigents.

Segons s’assenyala al pla, la finalitat que persegueix aquesta mesura és ampliar la protecció per atur, millorant-ne la cobertura a l’ampliar la durada dels subsidis i eliminar llacunes de desprotecció dels programes actuals, però també simplificar el funcionament del sistema, reduint el nombre de figures per donar més claredat, seguretat jurídica i facilitar la gestió.

Notícies relacionades

A més, es vol vincular aquesta protecció amb el compromís de seguiment i realització d’un itinerari personalitzat d’ocupació, i permetre que la prestació serveixi de transició cap a la protecció social quan la persona beneficiària no es reincorpori al mercat laboral i es trobi en situació de vulnerabilitat.

El col·lectiu objecte d’aquesta reforma és el de persones que esgoten la prestació contributiva i continuen en situació d’atur i persones que acrediten més de sis i menys de dotze mesos cotitzats, de manera que no poden accedir a la prestació contributiva. No obstant, el Ministeri de Treball deixa clar al text del pla que la definició dels canvis normatius serà abordada a la taula del diàleg social amb els agents socials.