Obertura de judici oral

El jutge fa seure al banc d'acusats Rodrigo Rato i li imposa una fiança de 65 milions

  • L’exvicepresident del Govern serà jutjat per delictes contra Hisenda, blanqueig de capitals i corrupció en la gestió del seu patrimoni

  • Anticorrupció sol·licita 70 anys de presó per al director de l’FMI i expresident de Bankia per defraudar més de 8,5 milions

Rodrigo Rato sale de declarar en la Audiencia Nacional por el caso de las tarjetas opacas de Caja Madrid, en octubre del 2014.

Rodrigo Rato sale de declarar en la Audiencia Nacional por el caso de las tarjetas opacas de Caja Madrid, en octubre del 2014. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El jutge d’Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, ha obert un nou judici oral contra Rodrigo Rato. L’exvicepresident econòmic del Govern de José María Aznar, director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) i president de Caixa Madrid i Bankia s’asseurà al banc, acusat d’11 delictes contra Hisenda entre 2005 i 2015, un delicte de blanqueig de capitals i altre de corrupció entre particulars, en la causa en la qual s’investiga des de 2015 el seu patrimoni i finances personals, que gestionava a través d’empreses i comptes en paradisos fiscals.

El magistrat ha reclamat a Rato que dipositi una fiança de 65,13 milions d’euros en el termini d’un dia per fer front a les possibles conseqüències econòmiques si és declarat culpable. En cas de no fer-ho, «se li embargaran béns en prou quantitat per assegurar la suma assenyalada». Igual que l’exvicepresident, s’asseuran al banc 15 persones físiques i tres de jurídiques (Publicis Comunicación, Zenith Media i Plazas Abogados), a les quan s’han imposat fiances que en conjunt superen els 144 milions d’euros.

El jutge entén, en canvi, que no s’ha de jutjar Rato per la suposada comissió dels delictes de falsedat continuada i insolvència punible, com també pretenia la fiscalia, per evitar la «indefensió material dels acusats», ja que «en cap moment han sigut instruïdes les actuacions ni dirigit el procediment contra els referits acusats per aquestes infraccions». El magistrat va concloure el març passat la instrucció d’una de les parts del cas que va provocar la famosa imatge de l’exvicepresident del Govern detingut i introduït en un cotxe per la policia mentre es registraven les seves oficines el 2015.

Petició fiscal

La Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat 70 anys de presó per a Rato: 53 anys pels delictes fiscals; sis anys per blanqueig de capitals, que entén que va cometre fins i tot a l’acollir-se a l’amnistia fiscal de Cristóbal Montoro; quatre anys per insolvència punible, que se li atribueix per la venda d’accions d’una societat dos dies abans i el mateix dia en què es van registrar les seves propietats; quatre anys per corrupció en els negocis, que li atribueix per les comissions (835.059 euros) que va cobrar pels contractes de publicitat firmats amb Publicis i Zenith per la sortida a borsa de Bankia i tres anys més per falsedat documental per encobrir els fets.

La petició pels delictes pels quals el magistrat planteja jutjar-lo suma 63 anys de presó. Anticorrupció, així mateix, demana que Rato indemnitzi Hisenda per les quantitats defraudades, que la fiscalia xifra en un total de 8.586.121 euros des de 2005 a 2015. Segons el Ministeri Públic, entre aquells anys, els seus increments patrimonials no justificats van ascendir a 15.633.056 euros.

L’escrit d’acusació va especificar que, des de 1999, Rato ha mantingut «un patrimoni ocult a la Hisenda espanyola a través de diverses societats» a Irlanda, Panamà i el Regne Unit. Amb aquestes firmes «hauria realitzat contínues activitats d’inversió financera mitjançant multitud de comptes bancaris oberts a les Bahames, Suïssa, Luxemburg, el Regne Unit i Mònaco, entre altres llocs (també Kuwait, Curaçao i Estats Units), en una operativa desconeguda per Hisenda i que haurien constituït fets imposables des de l’any 2005 fins al 2015».

Problemes amb la justícia

Notícies relacionades

Rato acumula una llarga trajectòria de problemes amb la justícia en els últims anys. El 2017 va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per un delicte continuat d’apropiació indeguda pel cas de les targetes black de Caixa Madrid i Bankia, cosa que el va portar a presó entre octubre de 2018 i octubre de 2020. El setembre passat, en canvi, va ser absolt per la sortida a borsa de Bankia el 2011.

No obstant, té pendent un altre judici en relació amb les seves finances personals, a més del que se li ha obert aquest dimecres: el maig de 2020, el mateix jutjat va obrir judici oral contra l’expolític i exbanquer i onze persones més pels contractes de publicitat encarregats per Bankia i Caja Madrid a les firmes Publicis i Zenith el 2011 i el 2012. El jutge d’instrucció estima que la trama va maniobrar per firmar de forma irregular a aquestes dues empreses a canvi d’una comissió de 2.022 milions d’euros (835.024 euros per a Rato). El fiscal li demana quatre anys de presó i una multa de 2,5 milions

Temes:

Rodrigo Rato