energia

Els sindicats aplaudeixen que Criteria es reforci a Naturgy

La UGT i CCOO veuen positiu que La Caixa guanyi pes dins la companyia en plena opa del fons australià IFM

Els sindicats aplaudeixen que Criteria es reforci a Naturgy
1
Es llegeix en minuts

Els sindicats respiren alleujats. Tant CCOO com la UGT ha emès sengles comunicats en què aplaudeixen que Criteria, el hòlding d’inversions de la Fundació Bancària La Caixa, hagi decidit augmentar la seva participació a Naturgy, en plena opa parcial del fons australià IFM.

Després d’anunciar que passaria del 24,8% a un màxim del 29,99%, per no superar el llindar del 30% que l’obligaria a llançar una opa pel 100% del capital. Aquesta setmana ha incrementat més la seva quota fins a fregar ja el 25%.

Les centrals aplaudeixen que La Caixa es reivindiqui com a «accionista espanyol de referència» així com garant d’un pla industrial. Segons el parer de la UGT, aquesta posició majoritària «s’ha de veure reflectida en el pròxim pla estratègic, amb la posada en marxa d’un pla industrial que es tradueixi en la consolidació de la plantilla actual i la creació de nous llocs de treball (...)». D’aquesta forma, afegeix, es podrien afrontar «amb les màximes garanties els nous reptes com la transició energètica, la inversió en actius de noves energies, els processos de digitalització i adaptació al nou entorn competitiu i en què el repartiment de dividends a l’accionista deixi de ser un objectiu prioritari».

Notícies relacionades

CCOO, per la seva banda, assegura que la decisió de Criteria «reforça la posició que sempre ha defensat» el sindicat. Al seu torn recorda que l’abril de l’any passat es va firmar un acord entre la companyia, el ministeri de Transició Ecològica i els sindicats amb compromisos per al personal afectat pel tancament de les centrals tèrmiques de carbó del grup, així com propostes d’inversió als territoris afectats i participació en els convenis de transició justa, entre altres mesures. També saluda el reforçament d’un accionista que recolza els plans industrials del grup.

L’augment de participació de la societat de La Caixa suposa un alleujament també per al Govern. De fet, l’Executiu ha d’autoritzar l’opa d’IFM en virtut de la normativa que es va aprovar amb l’estat d’alarma per evitar que empreses estratègiques caiguessin en mans d’inversors d’altres països a preus insultants. El mur de contenció de Criteria, a més de dificultar l’operació del fons australià, dirigida al 22,69% del capital però supeditada a obtenir almenys el 17%, garanteix que el primer accionista vetlla per mantenir els plans industrials i el subministrament energètic.