tributació empreses

Brussel·les reactiva els seus plans perquè les multinacionals paguin més impostos

La Comissió Europea presenta el seu full de ruta per reformar la tributació de les empreses

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea vol aprofitar el canvi de to a Washington, amb l’arribada de Joe Biden, per rellançar la reforma sobre la tributació de les grans empreses. Tot i que bona part d’aquesta dependrà de les negociacions a l’OCDE i el G-20, Brussel·les ha presentat ja el full de ruta amb el qual aspira a actualitzar el sistema impositiu que culminarà el 2023 amb una proposta per establir una base comuna de l’impost de societats per lluitar contra l’elusió fiscal i aconseguir que les grans empreses paguin més impostos

«Ha arribat l’hora de replantejar-se la tributació a Europa. La renovació de la relació transatlàntica dona l’oportunitat d’avançar de forma decisiva cap a una reforma tributària mundial» i «hem de fer el possible per aprofitar aquesta oportunitat», afirma el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni. Cada any, segons les seves estimacions, els Estats membres perden 50.000 milions per frau en l’IVA, 46.000 milions més a causa de l’elusió fiscal internacional de particulars i entre 35.000 i 70.000 milions per l’evasió fiscal a compte de l’impost de societats.

Aquesta realitat requereix, segons l’italià, una agenda amb mesures decisives que adoptaran en els pròxims tres anys per augmentar la transparència fiscal i que acabarà amb un nou marc de tributació per a les empreses denominat BEFIT que, segons Brussel·les, fixarà un codi normatiu únic, reduirà els tràmits administratius i costos de conformitat i minimitzarà les oportunitats d’elusió.

No es tracta de crear un tipus impositiu únic en matèria de societats sinó de fixar una base comuna per calcular els impostos que les grans multinacionals han de pagar i el repartiment dels beneficis. Aquesta proposta substituirà la CCCTB, el fallit intent de proposta de base imposable consolidada comuna de l’impost de societats que, deu anys després de ser proposada, es retirarà de la taula sense haver convençut països com Irlanda o Finlàndia.

Mesures a curt termini

Notícies relacionades

Mentre s’aconsegueix avançar a nivell internacional per crear el terreny propici que permeti avançar en aquesta direcció, Brussel·les planteja una sèrie d’iniciatives per als pròxims dos anys. Aquest dimarts, per exemple, ha aprovat una recomanació sobre el tractament fiscal de les pèrdues en la qual insta els Estats membres a permetre que les empreses puguin compensar retroactivament bases imposables negatives com a mínim en l’exercici fiscal anterior.

Aquesta mesura, segons Brussel·les, serà beneficiosa per a les empreses que eren rendibles abans de la pandèmia i beneficiarà particularment les pimes. El pla també inclourà mesures perquè determinades grans empreses que operin a la UE publiquin els seus tipus impositius reals, amb l’objectiu d’aturar l’ús abusiu de societats fantasmes, i d’altres per fer front el biaix deudista en l’impost sobre societats actual, que tracta el finançament de les empreses amb deute de forma més favorable que el finançament amb fons propis.