Els indicadors econòmics

L’energia accelera la inflació fins al 2,2% a l’abril per la llum i les gasolines

Són nou dècimes més que al març i la taxa més alta des de l’octubre del 2018

1
Es llegeix en minuts

Els preus de l’energia van elevar l’índex de preus de consum (IPC) fins al 2,2% a l’abril, nou dècimes més que al març, i la taxa més alta des de l’octubre del 2018, segons les dades confirmades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). És la taxa més gran en dos anys, per la llum i la gasolina.

L’INE assenyala que el repunt de la inflació està relacionat amb la pujada de la taxa del grup de vivenda –que es va situar en un 10%, gairebé sis punts més que al març– davant l’encariment de l’electricitat, que l’any passat baixava, i el menor abaratiment del gasoil per a calefacció.

A més, l’estabilitat dels preus de carburants i lubricants, que el 2020 es van enfonsar en ple confinament per la pandèmia de la Covid, va elevar la inflació del grup de transport al 7,4%, més de tres punts i mig per sobre de la del març.

Notícies relacionades

L’encariment de l’energia intensifica a l’abril el fort repunt de preus ja registrat al març (1,3%), després d’un 2020 d’IPC negatiu, a què va seguir un petit augment el gener del 2021 (del 0,5%, a causa de la borrasca ‘Filomena’) i estabilitat al febrer (taxa del 0%).

Catalunya, amb un augment d’1,1 punts, és la comunitat autònoma on menys va pujar la taxa interanual el quart mes de l’any, seguida de la Comunitat de Madrid, Extremadura, País Valencià, Cantàbria i les Canàries, amb un 0,8% totes.