Farmacèutiques

La tercera generació guanya pes en la direcció d’Almirall

Carlos Gallardo Piqué assumeix la vicepresidència de la farmacèutica catalana, presidida per Jorge Gallardo

El president alerta del risc per al sector de suprimir patents i advoca per abaratir els costos per al tercer món

La tercera generació guanya pes en la direcció d’Almirall
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La farmacèutica catalana Almirall ha definit ja un pla per aclarir la continuïtat de l’empresa familiar després de l’actual presidència de Jorge Gallardo, de 79 anys. Gallardo ha assegurat que no ha arribat el moment per deixar el càrrec però ha reconegut que «el pla està preparat, però no el comentem». El fill de l’actual president Carlos Gallardo Piqué, que és vicepresident segon, està assumint «més grans i importants responsabilitats» en el consell, fonamentalment la transició digital i el disseny de noves estratègies de creixement i R+D.

Gallardo s’ha referit a la successió al capdavant de la farmacèutica catalana durant una roda de premsa telemàtica després de la celebració aquest divendres de la Junta General d’Accionistes d’aquesta empresa de l’Ibex 35, i ha deixat clar que la companyia està «preparada» per afrontar adquisicions si sorgissin oportunitats, tot i que ha matisat que ara no en veu cap d’atractiva. La Xina és un dels mercats més interessants per al grup, junt amb els EUA. Carlos Gallardo, que representa la tercera generació de la família, ocupa el càrrec de vicepresident segon, per la qual cosa el principal directiu executiu continua sent nou conseller delegat, l’italià Gianfranco Nazzi, que procedeix de Teva, i que relleva el belga Peter Guenter.

Gallardo ha dit que espera que sigui un any «de creixement» als EUA, després d’un 2020 en què els seus ingressos al país van caure un 42,9%. La facturació de la companyia l’any passat va arribar als 814,5 milions d’euros, un 10% menys com a conseqüència de la pandèmia i la dificultat de comercialització de la producció. La firma reitera la seva intenció de centrar la seva activitat en la dermatologia, de la qual Gallardo va destacar que hi ha al voltant de 3.000 malalties i «pocs productes per curar». Sense donar dades de previsions per a aquest any, més enllà d’apuntar a un creixement de l’activitat de l’entorn del 5%, el president d’Almirall va apuntar que s’espera una recuperació a partir de la segona meitat de l’any, amb un ebitda d’entre 215 i 235 milions (davant els previstos del 2020 d’entre 190 i 210).

Patents de les vacunes

Davant la polèmica sobre si s’han de liberalitzar o no les patents de les vacunes contra el coronavirus, Gallardo s’hi ha mostrat en contra. Gallardo ha dit que suspendre les patents és «obrir la porta» a una situació que «aixecarà molta polseguera», que a les farmacèutiques se les «considera les dolentes de la pel·lícula» i que les firmes internacionals arribaran a acords al tercer món per produir vacunes a costos baixos, per la qual cosa «no fa falta atacar la patent».

Notícies relacionades

La junta d’avui ha donat via lliure als comptes del 2020, a un dividend de 0,19 euros per acció, al nomenament del nou CEO com a membre del consell i a la reelecció com a consellers de Jorge Gallardo, Antonio Gallardo i Carlos Gallardo Piqué, entre d’altres. Almirall també ha anunciat avui que convocarà la Junta Extraordinària d’Accionistes el 18 de juny, en la qual aprovarà el nomenament com a membre del consell del directiu d’AstraZeneca Ruud Dobber, en qualitat d’independent. Dobber, de reconegut prestigi internacional i una extensa trajectòria professional, ha exercit com a vicepresident executiu i president de la unitat de negoci biofarmacèutic d’AstraZeneca des de l’any 2019, alhora que ha dirigit l’estratègia comercial i dels llançaments de les àrees de cardiovascular, renal i metabòlica (CVRM), i de respiratòria i immunologia.

La biofarmacèutica Almirall està enfocada en la salut de la pell. La companyia, fundada el 1943 i amb seu a Barcelona, cotitza en la borsa de valors d’Espanya i és membre de l’Ibex 35. Almirall té presència directa a 21 països i acords estratègics en més de 70, a través de 13 filials, amb aproximadament 1.800 empleats. Els ingressos totals el 2020 van ser de 814,5 milions d’euros, el 10% menys que l’any anterior.