conjuntura

L’economia catalana, en recessió tècnica

El PIB va descendir el 0,4% fins al març i suma dos trimestres de caiguda, però es detecten els primers signes de recuperació

L’economia catalana, en recessió tècnica
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia catalana va entrar en recessió tècnica en el primer trimestre. El producte interior brut (PIB) va retrocedir el 0,4% després d’haver-ho fet el 0,6% en l’últim de l’any passat, segons les dades de l’Idescat i de la Vicepresidència de la Generalitat. Al ser dos trimestres seguits de caiguda es tracta d’una recessió, a diferència del que va succeir en l’àmbit estatal, amb un descens del 0,5% en el primer trimestre però amb el 0% en el període octubre-desembre.

L’evolució entre gener i març s’explica per «l’empitjorament de la pandèmia a l’inici de l’exercici, molt generalitzat a escala europea», i això va implicar el manteniment de les restriccions. En termes interanuals, el descens del PIB va millorar fins a un descens del 4,3%, després de la contracció del 9% en el trimestre anterior.

Notícies relacionades

Segons el parer de la Vicepresidència, «el fort impacte de la crisi sanitària en l’economia catalana» es va deure al pes més gran que tenen els serveis més exposats a la interacció social i per la importància del turisme estranger. En tot cas, els avenços en el procés de vacunació conviden a l’optimisme. De fet, el Govern estima que aquest any l’economia catalana creixerà el 6% en el conjunt de l’exercici. Amb tot això es podrà avançar en l’aixecament de les restriccions i, per tant, «apuntalar una recuperació que podria ser especialment intensa en la segona meitat de l’any».

Aquests indicadors positius ja es van començar a detectar a partir de la segona quinzena de març, quan es van relaxar les restriccions mobilitat