Política monetària

La Reserva Federal manté els tipus després de ressaltar la millora econòmica als EUA

  • El banc central deixa intactes els tipus d’interès, que oscil·len entre el 0% i el 0,25%

  • La Fed assenyala que l’ocupació i l’activitat s’han reforçat gràcies a la vacunació i les ajudes públiques

zentauroepp40747120 powell fed171102190605

zentauroepp40747120 powell fed171102190605 / Joshua Roberts

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Cap canvi en l’horitzó immediat. La Reserva Federal ha mantingut els tipus d’interès als Estats Units i els programes de compra massiva d’actius posats en marxa durant la pandèmia per abaratir els costos de finançament d’empreses i llars. El banc central que dirigeix Jerome Powell ha remarcat al final de la seva reunió mensual que tant l’ocupació com l’activitat econòmica «s’han reforçat» gràcies al progrés a la campanya de vacunació i les injeccions de diners públics per estimular l’economia. I tot i que la inflació va registrar al març el seu major augment mensual des de l’agost del 2018, la Fed considera que segueix encara per sota de l’objectiu desitjat i continuarà propulsant l’activitat amb polítiques acomodatícies

Notícies relacionades

En la seva reunió del mes de març el banc central va ratificar l’optimisme que s’ha apoderat de l’economia nord-americana, a l’elevar fins al 6,5% del PIB les projeccions de creixement per a aquest any des del 4,2% anticipat al desembre, unes projeccions que coincideixen amb les del Fons Monetari Internacional. Els seus economistes van assenyalar llavors que pretenen mantenir els tipus sota mínims fins ben entrat el 2023, una pretensió que reflecteix l’escassa preocupació que l’esperat augment de la inflació genera fins ara entre els seus membres. Aquests tipus oscil·len actualment entre el 0% i el 0,25%, un barem baixíssim en termes històrics, propi d’èpoques de crisi com l’actual.  

«Enmig del progrés en les vacunacions i el fort recolzament polític, els indicadors mostren que l’activitat econòmica i l’ocupació s’han reforçat», assegura el comunicat de la Fed. Tot i que més de vuit milions de nord-americans no han recuperat encara els llocs de treball que van perdre durant la pandèmia, al març es van crear gairebé un milió de llocs de treball, una xifra que apuntala el ritme de la recuperació. «El curs de l’economia dependrà significativament de la trajectòria del virus, inclòs el ritme de la vacunació. La crisi sanitària en curs continua travant l’economia i els riscos es mantenen», afegeix el document.