Telecomunicacions

El Govern impulsa mesures per afavorir la inversió de les telecos en 5G

El Consell de Ministres amplia de 20 a 40 anys la concessió de l’espectre radioelèctric

El Govern impulsa mesures per afavorir la inversió de les telecos en 5G
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’enorme competència al mercat de les telecomunicacions i l’auge del ‘low cost’ han suposat una caiguda d’ingressos en un sector que demana a crits la seva consolidació de cara a les inversions gegants a les quals ha de fer front per al desenvolupament de la tecnologia 5G. Conscient d’això, el Govern busca incentius per afavorir aquestes inversions davant la imminent subhasta de la banda de 700 megahertzs que es convocarà en les pròximes setmanes.

La primera mesura que es posa en marxa és l’ampliació de 20 a 40 anys del termini de les futures concessions de l’espectre radioelèctric, aprovada aquest dimarts al Consell de Ministres, que permet a les telecos amortitzar millor la inversió i treure-li un rendiment més gran, així com donar previsibilitat. Una picada d’ullet per a les companyies que podria «esmorteir el cop» en cas que finalment el departament d’Economia no aconsegueixi reduir el preu inicial de la licitació, fixat en 1.170 milions d’euros, tal com han reclamat les telecos.

El Govern té previst licitar la banda de 700 megahertzs en les pròximes setmanes. Aquesta banda és la més baixa i, per tant, la que dona una cobertura més gran al permetre arribar als interiors dels edificis. La licitació s’ha retardat un any per la pandèmia del coronavirus i, tot i que estava previst que la licitació se celebrés durant el primer trimestre del 2021, finalment es produirà en el segon. A l’esborrany presentat per la secretaria d’Estat de Telecomunicacions al gener es va fixar un preu inicial de subhasta de 1.170 milions d’euros, molt criticat per les telecos que reclamen un preu inferior. No obstant, els PGE del 2021 inclouen una previsió d’ingressos per aquesta subhasta de 2.100 milions d’euros.

Notícies relacionades

Segons el fins fa uns mesos conseller delegat de Vodafone a Espanya, Antonio Coimbra, el sector s’enfronta en els pròxims anys a una inversió d’entre 5.000 i 10.000 milions d’euros per construir una xarxa de 5G similar a la que té de 4G. No obstant, les companyies de telecomunicacions viuen una època confusa amb ingressos molt baixos malgrat l’auge de la seva activitat en la societat. «És irònic que l’any en què s’ha fet més patent que mai que la connectivitat exerceix un paper essencial en la nova economia, els ingressos de les telecomunicacions continuin caient i el seu valor estigui en el seu punt més baix», deia el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, fa uns mesos. Mentre el conseller delegat d’Orange Espanya, Jean-François Fallacher, reconeixia fa una setmana que la companyia no preveu que els seus ingressos «tornin al camí del creixement aviat».

Per això, el Govern «està valorant més mesures», a més de l’ampliació del termini de la concessió d’espectre. Segons va indicar la ministra d’Economia aquest dilluns en un fòrum organitzat per El País, l’Executiu elabora una espècie de ’pla de xoc’ per assegurar-se que hi ha prou fons per posar en marxa totes les inversions necessàries.