Sancions

L’Audiència Nacional tomba una multa de la CNMC de 22,6 milions a Repsol

El regulador anuncia una nova multa a Repsol de 850.000 euros per incomplir els compromisos en la compra de Petrocat

Antoni Brufau, president de Repsol, en unes jornades sobre energia, a Madrid, a finals de novembre.

Antoni Brufau, president de Repsol, en unes jornades sobre energia, a Madrid, a finals de novembre. / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha tombat una multa de 22,59 milions d’euros imposada a Repsol per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el 2015 per considerar que en les seves relacions amb les seves estacions de servei capdavanteres va cometre infraccions en matèria de formació de preus o aplicació de descomptes.

En una sentència dictada el mes de març, a què ha tingut accés Europa Press, la secció sisena de la sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional ha estimat el recurs interposat per Repsol contra la resolució de la CNMC. En la seva decisió, el tribunal anul·la la resolució de la CNMC per la qual s’imposava la multa a l’energètica «per no ser ajustada a Dret» i, a més, condemna a costes l’Administració. D’aquesta manera, la petroliera aconsegueix una resolució a favor en una de les diverses ‘batalles’ judicials que manté obertes amb el ‘superregulador’.

Aquesta sentència és susceptible de recurs de cassació davant la mateixa Audiència Nacional. No obstant, fonts jurídiques van indicar a Europa Press que l’opció del recurs tindria poc recorregut. De fet, el 2017, la mateixa Audiència Nacional ja havia admès un recurs del grup presidit per Antonio Brufau i anul·lava aquesta multa de la CNMC al considerar que existia un defecte de forma.

Aquesta sanció de 22,59 milions d’euros va ser imposada el juliol del 2015 per la CNMC a Repsol. L’organisme sancionava a més tres empreses d’estacions de servei capdavanteres de la petroliera: Lence Torres i Complejo San Cristóbal, Estació de Servei Lorquí i Cerro de la Cabaña. La resolució culminava un expedient incoat l’any 2013, que es va obrir en el marc de les actuacions dirigides contra els principals operadors petrolífers del país. Tres consellers de la CNMC, inclòs el seu president del moment, José María Marín Quemada, van aprovar la resolució, que va comptar amb els vots en contra dels altres dos consellers de la Sala.

Nova multa

D’altra banda, aquest dilluns la CNMC ha fet pública una nova multa contra la petroliera de 850.000 milions d’euros per incomplir dos dels compromisos establerts voluntàriament per Repsol quan va aconseguir el control de la Societat Catalana de Petrolis (Petrocat) per «solucionar els problemes de competència detectats».

El 2014, Repsol va comprar el 45% de l’accionariat de Petrocat, que era propietat de Cepsa. La petroliera comptava amb un 45% de la societat mentre que el 10% restant pertanyia a l’Institut Català d’Energia, organisme públic dependent de la Generalitat de Catalunya. La Comissió va aprovar la seva presa de control, però subordinada a una sèrie de compromisos presentats «voluntàriament» per Repsol per solucionar els problemes de competència detectats. Entre ells, l’obligació d’aprovisionar-se de tercers operadors en una quantitat mínima anual i l’obligació de remetre a la CNMC l’informe periòdic anual sobre el compliment dels compromisos corresponents a l’esmentat any.

Notícies relacionades

El principal objectiu era assegurar que operadors diferents a Repsol aprovisionessin un mínim anual de combustibles a Petrocat, segons exposa la CNMC. D’aquesta manera, s’afavoriria que hi hagués subministradors al mercat a l’engròs que exercissin pressió competitiva sobre la refineria de Repsol a Tarragona i la seva presència als mercats de vendes directes a Catalunya en el seu conjunt.

No obstant, el regulador va acreditar que, l’any 2015, l’aprovisionament mínim anual de combustible per part de tercers operadors a les estacions de Petrocat hauria sigut un (30-40)% inferior al volum mínim compromès. No obstant, es té en compte que durant l’any 2016 l’aprovisionament de Repsol va ser superior al mínim exigit. A més, la companyia va enviar amb gairebé 8 mesos de retard, i només després del requeriment de la CNMC, la declaració anual del volum de producte adquirit per Petrocat procedent d’operadors diferents de Repsol o societats del grup. Infraccions «molt greus» que suposen multes per valor de 650.000 i 200.000 euros, respectivament, segons la CNMC.

Temes:

Repsol