Recuperació feble

Moody’s veu Espanya com un dels països més proclius a tenir atur juvenil per la Covid

  • L’agència de qualificació de risc adverteix que l’impacte del coronavirus al mercat de treball de la UE podria retardar la recuperació econòmica dels països del sud d’Europa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’agència de qualificació de risc Moody’s adverteix que l’impacte del coronavirus al mercat de treball de la Unió Europea podria retardar la recuperació econòmica dels països del sud d’Europa.

En concret, considera que Espanya, Itàlia i Portugal són alguns dels estats més exposats al creixement de l’atur, especialment entre els treballadors amb menys formació i els joves. Així mateix, assegura que l’impacte de la pandèmia al mercat de treball ha sigut especialment «sever» en el cas de les dones.

L’agència alerta que una recuperació feble i prolongada en el temps podria implicar una pèrdua de producció a llarg termini. Per aquest motiu, proposa adoptar polítiques de formació i d’inserció laboral «rellevants».

Moody’s adverteix que un alentiment en la recuperació podria provocar un increment del nombre de famílies amb ingressos baixos i això podria acabar revertint en un debilitament de la productivitat laboral de tota l’economia. «Per a alguns grups, la crisi del mercat de treball provocada per la Covid-19 ha sigut molt pitjor que la crisi financera global del 2007-2008», assegura l’analista de Moody’s i coautora de l’informe, Ruosha Li.

Impacte «especialment dur»

Notícies relacionades

«L’impacte en la gent jove, dones i treballadors menys qualificats, ha sigut especialment dur. Aquest fet s’explica en gran part per la disrupció en sectors com l’hostaleria o el turisme, en què treballen un gran nombre de persones d’aquests grups demogràfics», ha afegit.

Itàlia, Espanya i Xipre han registrat les caigudes més pronunciades d’ocupació femenina el 2020. Les obligacions a l’hora d’haver de cuidar els altres o les dificultats de buscar feina durant una pandèmia en són alguns dels motius. Quan els governs comencin a retirar les ajudes, Moody’s preveu un increment de les taxes d’atur tant d’homes com de dones. Tanmateix, assegura que les taxes de participació de les dones podrien deteriorar-se encara més per la seva elevada presència als sectors més afectats.