energia

Endesa eleva les inversions a Catalunya a 843 milions fins el 2023

La companyia augmenta un 20% els recursos que preveia destinar inicialment

El 45% dels recursos es destinaran a la millora de la qualitat del subministrament

Empleados de Endesa revisan la red de distribución.

Empleados de Endesa revisan la red de distribución. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Endesa ha decidit elevar les inversions a Catalunya a 843 milions d’euros fins el 2023. Aquesta quantitat suposa un 20% més del que inicialment s’havia previst per al període 2021-2023. El 45% del total, uns 380 milions, es destinaran a millorar la qualitat del subministrament a través de la filial de distribució, E-distribución. 

L’augment en les previsions s’ha produït al detectar «un increment de les necessitats» i la petició per part del Govern que algunes companyies exerceixin de motor per generar activitat econòmica en la situació de crisi actual. De fet, amb aquest pla està previst generar 2.400 llocs de treball indirectes a través de contractes. Això suposarà uns 800 llocs de treball anuals durant el període establert. Segons el parer de l’empresa, «l’esforç inversor visualitza la importància que Endesa dona a les xarxes de distribució, la peça clau per facilitar la transició cap a un model energètic descarbonitzat».

El pla estratègic per als pròxims tres anys atorga a les xarxes aquest rol protagonista i centra els esforços a «millorar la digitalització, la fiabilitat, la resiliència, la flexibilitat i l’eficiència», segons fonts del grup. Endesa compta amb 45.669 centres de transformació, 334 subestacions i 98.910 quilòmetres de línies repartides entre les quatre províncies. Segons Endesa, l’esforç inversor serà «continu i creixent» fins el 2023. En tot cas, la companyia ja treballa amb la Generalitat per fixar les bases del pla inversor 2022-2024.

Digitalització

Un dels eixos de l’estratègia consisteix a fer servir les eines que ofereix la digitalització per «millorar i reforçar la qualitat del subministrament». Fins el 2023 es destinaran més de 178 milions a l’automatització de la xarxa de mitjana tensió i la instal·lació de telecomandaments que permeten reduir el temps de restabliment del servei elèctric en cas d’incidències, entre altres avantatges. La idea és instal·lar 6.000 telecomandaments durant aquest període de temps.

Un altre element essencial és la col·locació de sensors als centres de transformació, a la qual cosa Endesa destinarà 21,2 milions fins el 2023. El desplegament de sensors permet supervisar l’estat dels transformadors i de les xarxes de baixa tensió. Es pot observar l’evolució de paràmetres com les tensions i les temperatures per controlar el correcte funcionament i aconseguir una gestió digital preventiva i predictiva.

Al seu torn, 598 milions seran per reforçar i ampliar la xarxa d’alta i mitjana tensió, inclosa la modernització de subestacions amb la instal·lació de sistemes de comunicació per a la seva gestió integrada i la posada en marxa de nous transformadors. També es preveu millorar i ampliar l’estesa de mitjana tensió per reforçar la resiliència de la xarxa, especialment davant fenòmens meteorològics adversos, que cada vegada són més freqüents.

Notícies relacionades

A més, també es destinaran partides al desenvolupament de xarxes per a la connexió de nous subministraments, el manteniment de la xarxa, la modernització i digitalització de sistemes i accions de millora i eficiència en l’organització.

Entre els projectes en marxa destaca Network Digital Twin, bessó digital de la xarxa, una rèplica exacta dels actius de la xarxa amb què es poden realitzar simulacions en totes les condicions possibles. Aquest sistema obre la porta a la gestió de xarxes basades en dades, a controlar en temps real el funcionament dels diferents components, realitzar un manteniment preventiu i interactuar amb el personal de camp de manera més eficient