Apostes del gegant tecnològic

Amazon es converteix en el consumidor d’energia renovable més gran d’Europa

Els projectes energètics recolzen els desenvolupaments de la companyia en arxivament de dades i llançament d’una macroxarxa de satèl·lits

Amazon es converteix en el consumidor d’energia renovable més gran d’Europa
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Amazon s’ha convertit en el comprador privat d’energia renovable més gran d’Europa. Així ho afirma el gegant tecnològic en un comunicat remès aquest dilluns als mitjans de comunicació. Els nous projectes eòlics i solars a Espanya, els Estats Units, el Canadà, Suècia i el Regne Unit eleven el nombre total de projectes renovables a 206 a tot el món, suficients per proveir milions de llars. Amb més de 2,5 GW de capacitat, i un total de 8,5 GW en àmbit mundial, Amazon avança amb pas ferm cap a l’ús del 100% d’energies renovables en un procés de diversificació de les seves inversions accelerat i que posarà en un compromís competidors de sectors dispars. Aquesta aposta energètica pretén complementar una visió global del futur en què és imprescindible l’autonomia energètica per recolzar els grans sistemes d’emmagatzematge de dades i de telecomunicacions. Recentment el gegant tecnològic va presentar un projecte a les autoritats nord-americanes per llançar a l’espai més de 3.000 satèl·lits que permetran oferir cobertura de telecomunicacions mundial sense ombres de cobertura. El projecte Kluipert d’Amazon se sumarà a l’anunciat també per Space X, la companyia d’Elon Musk, que ja ha rebut el permís per desplegar fins a 12.000 satèl·lits en òrbita baixa terrestre. S’estima que els dos projectes podrien estar operatius el 2024.

Amazon ha anunciat aquest dilluns un total de nou projectes d’energia eòlica i solar als EUA, el Canadà, Espanya, Suècia i el Regne Unit. A Espanya, els nous projectes solars d’Amazon estaran situats a Badajoz (Extremadura) i a Sevilla (Andalusia), i junts afegiran més de 170 MW a la xarxa que se sumen als dos projectes solars amb què ja comptava Amazon a Espanya. Amb aquests dos nous projectes, Amazon comptarà a Espanya amb 369MW de capacitat en els seus projectes d’energies renovables.

El primer projecte solar d’Amazon com a projecte d’inversió autònom està ubicat a Alcalá de Guadaira (Sevilla), compta amb 149 megawatts (MW) de capacitat i va entrar en funcionament a finals del 2020 per proveir energia a la xarxa logística d’Amazon i a la pròxima Regió Amazon Web Services (AWS) (Europa). El segon és una planta solar a Saragossa amb 50MW de capacitat que proveirà energia renovable a la futura Regió AWS i que s’espera que estigui operativa aquest any.

En àmbit global, Amazon compta ja amb un total de 206 projectes renovables, inclosos 71 projectes eòlics i solars a escala comercial i 135 sostres solars en centres i botigues de tot el món que sumen 8,5 GW de capacitat. Amb els últims projectes anunciats avui, Amazon es converteix en el comprador corporatiu més gran d’energia renovable a Europa, amb més de 2,5 GW de capacitat renovable, suficient per proveir més de dos milions de llars europees anualment. Els nous projectes d’Amazon subministraran energia a les oficines corporatives d’Amazon, als centres logístics, a les botigues de Whole Foods Market i als centres de dades d’Amazon Web Services (AWS). L’energia renovable d’aquests projectes també ajuda a complir el compromís d’Amazon de produir l’equivalent en energia neta de l’electricitat utilitzada pels dispositius de cada client.

Mentre Jeff Bezos, fundador i CEO d’Amazon, considera que aquesta diversificació d’inversions s’emmarca en els objectius de retallar emissions, el cert és que els nous projectes eòlics i solars atorguen un avantatge competitiu important a l’hora de recolzar qualsevol projecte de gestió de dades, part principal del negoci d’Amazon. «Esperem proveir tot Amazon amb energia renovable el 2025, cinc anys abans del nostre objectiu original del 2030», expliquen a Amazon.

Els primers projectes se situen a Califòrnia i el Canadà. Es tracta d’un projecte solar de 100 megawatts (MW) genera prou per proveir més de 28.000 llars durant un any i inclou 70 MW d’emmagatzemament d’energia. El projecte permet a Amazon desplegar tecnologies d’última generació per a l’emmagatzemament i la gestió de l’energia, mantenint la fiabilitat i la resistència de la xarxa elèctrica de Califòrnia. Amazon també anuncia el seu primer projecte d’energia renovable al Canadà que serà un projecte solar de 80 MW al comtat de Newell a Alberta. Una vegada completat, produirà més de 195.000 megawatts-hora (MWh) d’energia renovable a la xarxa, és a dir, prou capacitat per proveir més de 18.000 llars canadenques durant un any.

Notícies relacionades

Al Regne Unit se situa el projecte més recent, amb un parc eòlic de 350 MW davant la costa d’Escòcia, i és el més gran d’Amazon al país. També és l’acord corporatiu més gran d’energia renovable anunciat al Regne Unit fins ara. A Suècia, el projecte més recent d’Amazon és un projecte eòlic terrestre de 258 MW situat al nord de Suècia, cosa que eleva la capacitat total de generació d’energia renovable d’Amazon al país a 746 MW.

Amazon preveu la compra de 100.000 vehicles de repartiment elèctrics abans del 2025, la comanda més gran de vehicles de repartiment elèctrics de la història, i la inversió de 2.000 milions de dòlars en el desenvolupament de serveis i solucions de descarbonització.