Evolució dels indicadors

La confiança empresarial es manté malgrat la pandèmia

L’indicador puja un 5% en el segon trimestre i suma tres trimestres en positiu

La confiança empresarial es manté malgrat la pandèmia
3
Es llegeix en minuts

L’Indicador de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA), la publicació del qual correspon a l’Institut Nacional d’Estadística (INE), va pujar un 5% en el segon trimestre de l’any en relació amb el trimestre anterior. L’alça d’aquest indicador mostra que malgrat la pandèmia les empreses mantenen bones perspectives d’ingressos i beneficis. Amb la pujada de la confiança en el segon trimestre, aquest indicador acumula tres trimestres consecutius en positiu després de l’avenç del 10,5% que es va registrar en l’últim quart del 2020, fins ara el més gran de la sèrie, i de la pujada del 3,6% del primer trimestre del 2021.

El repunt de la confiança empresarial registrat en el segon trimestre és resultat de la millora tant de l’indicador d’expectatives com del de situació. En concret, el balanç d’expectatives (diferència entre les opinions dels empresaris optimistes i els pessimistes) es va situar en -21,6 punts, davant el descens de 36,5 punts registrat en el trimestre anterior. Això es deu al fet que el percentatge d’establiments empresarials que pensen que la marxa del seu negoci serà favorable entre l’abril i el juny d’aquest any s’ha situat en el 13,8%, xifra superior a la del trimestre anterior (8,6%).

A més, el percentatge d’empresaris que opinen que el seu negoci anirà de manera normal ha augmentat fins al 50,8%, mentre que els empresaris que es mostren pessimistes sobre l’evolució del seu negoci han baixat des del 45,1% del trimestre anterior al 35,4%. Per la seva banda, el balanç de situació (diferència entre respostes favorables i desfavorables respecte al trimestre finalitzat) va pujar gairebé dos punts respecte al trimestre anterior, passant de -32 punts en el primer trimestre a -30,2 punts en el segon.

Aquesta millora de la percepció sobre la situació actual és resultat de l’augment d’establiments empresarials que pensen que el seu negoci va evolucionar de manera normal en els tres últims mesos i del descens dels que opinen que es va comportar de manera negativa. Així, quant al trimestre ja finalitzat (primer trimestre de 2021), l’ICEA mostra que l’11,2% dels establiments empresarials tenen una opinió favorable sobre com va funcionar el seu negoci en aquells tres mesos, davant el 41,4% d’establiments que han apreciat una evolució desfavorable en aquest període i al 47,4% que parlen de normalitat. Aquests percentatges van ser del 12,4%, del 44,4 i del 43,2%, respectivament, en el trimestre anterior.

Notícies relacionades

L’ICEA, que té una periodicitat trimestral i és comparable a nivell europeu, s’elabora a partir d’una mostra representativa d’establiments empresarials. Durant el segon trimestre d’aquest any, la confiança empresarial va augmentar a tots els sectors econòmics, en totes les mides d’empresa i en totes les comunitats autònomes. Així, d’acord amb les dades d’Estadística, dels cinc sectors econòmics analitzats, els que més van elevar la confiança en el segon trimestre van ser transport i hostaleria (+6,1%) i altres serveis (+5,8%), seguit de construcció (+5,6%), indústria (+4,8%) i comerç (+3%).

Quant a la mida dels establiments, la confiança va millorar sobretot en les empreses de menor mida. Així, va pujar un 6,4% en les de menys de 10 assalariats i un 5,2% en les de 10 a 49 assalariats. Els van seguir les empreses de 50 199 assalariats, amb una alça del 5%; les de 200 a 999 assalariats (+2,5%) i les de més d’un miler de treballadors (+2%). Per comunitats, la confiança empresarial es va incrementar en totes durant el segon trimestre, especialment a Castella-la Manxa (+8,3%), Catalunya (+7,8%) i Balears (+7,1%). Els menors repunts es van donar al País Valencià (+1,8%), Galícia (+2,4%) i Múrcia (+3,2%). Per a l’elaboració d’aquest indicador es pren com a referència metodològica l’OCDE, l’Ifo alemany i, sobretot, el Tankan japonès, que elabora el Banc Central del país nipó.

Temes:

Empreses