AUTOMOCIÓ

LG Chem i SK Innovation enterren la destral de guerra amb un acord milmilionari

  • SK Innovation pagarà 1.510 milions d’euros a LG Chem perquè la segona retiri totes les demandes en contra seu i se li permeti continuar treballant al mercat nord-americà

  • L’ITC, la comissió del mercat internacional, va decidir al febrer obligar SK Innovation a aturar qualsevol activitat als Estats Units durant 10 anys, decisió que queda anul·lada després de l’acord

LG Chem i SK Innovation enterren la destral de guerra amb un acord milmilionari
2
Es llegeix en minuts

Després d’anys de disputa legal per presumpte robatori de secrets industrials, les firmes sud-coreanes dedicades a la producció de bateries per a vehicles elèctrics SK Innovation i LG Chem han arribat un acord per resoldre les seves diferències mitjançant el qual la primera podrà salvar el seu negoci als Estats Units.

Segons les primeres informacions, després d’unes llargues i difícils negociacions, SK Innovation ha acceptat pagar 1.510 milions d’euros durant els dos pròxims anys perquè LG Chem retiri totes les demandes realitzades als Estats Units i Corea del Sud en contra seu i comprometre’s les dues parts a no demandar-se mútuament durant els pròxims 10 anys. «Les dues companyies poden coexistir ara al mercat global i competir amb bona fe», han declarat des d’LG Chem a través de la seva filial nord-americana LG Energy Solution.

Des de SK Innovation, malgrat haver de pagar una suma elevada, respiren alleujats perquè aquest acord ha motivat que l’administració de Joe Biden, president dels Estats Units, reverteixi una decisió de l’ITC, la comissió de mercat internacional, segons la qual l’empresa havia d’abandonar tota activitat al mercat nord-americà, on té contractes firmats amb diverses firmes, com Volkswagen o Ford, i espera començar a produir bateries en una gran fàbrica a l’estat de Geòrgia.

L’origen de la disputa

El 2019, LG Chem va perdre davant SK Innovation un contracte per fabricar bateries per al Grup Volkswagen als Estats Units. Tot seguit, la primera va demandar la segona per presumpte robatori de secrets industrials després que SK Innovation contractés gairebé 80 empleats des d’LG Chem. A més de procedir per la via legal, LG va decidir queixar-se davant l’ITC, que va acabar decidint el mes de febrer passat al seu favor després de resoldre que SK havia robat ni més ni menys que 22 secrets des d’LG, per la qual cosa obligava SK a sortir del mercat nord-americà i prohibia la fabricació, importació o venda dels seus productes a aquest mercat durant 10 anys, una decisió fatal per a SK, que ja tenia contractes firmats amb Volkswagen, que produirà elèctrics a la seva planta de Chattanooga, a l’estat de Tennessee, i Ford, per acoblar la bateria de la versió elèctrica del Ford F-150.

Notícies relacionades

Després de la decisió de l’ITC, SK Innovation va amenaçar d’abandonar el projecte de la planta de bateries de Geòrgia, que està construint-se i en la qual invertirà 2.600 milions de dòlars, si l’ITC no revertia la seva decisió. LG Chem, que proveirà General Motors de bateries des d’una nova planta a Ohio, es va proposar llavors com a solució per a les firmes que es quedaven sense proveïdor per la marxa d’SK. Alguns fabricants, com Volkswagen, van al·legar que la decisió de l’ITC podia, en declaracions recollides per Reuters, «reduir la capacitat de producció de bateries dels Estats Units i alentir la transició a la mobilitat elèctrica», un eix central del programa de Biden, que va reaccionar llavors pressionant les dues companyies per arribar a un acord que salvés la situació.

Després de conèixer-se l’acord, les accions de les dues companyies van pujar a la borsa sud-coreana. SK Innovation va veure com el seu valor es disparava un 15% per tancar la jornada amb una pujada de l’11,97% fins als 1,99 euros per acció, mentre que les d’LG Chem amb prou feines ascendien per sobre de l’1% per tancar amb un increment del 0,62% fins als 6,10 euros per títol.