Diàleg social

La CEOE entra amb recels a negociar la reforma laboral que li planteja Díaz

  • La patronal accepta realitzar aportacions a la proposta de subcontractació avançada pel Ministeri de Treball, tot i que li retreu que «no van en la direcció que sol·licita Europa»

  • Els sindicats tenen pressa per tancar carpetes i no començar a abordar el nou sistema d’ertos o la reforma de les tipologies de contracte sense haver liquidat abans el bloc de la negociació col·lectiva

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020.

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020. / Marta Fernández Jara (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb totes les reticències i malgrat l’enroc amb què va començar les negociacions, la patronal ha entrat aquest dimecres a negociar un primer bloc de la reforma laboral que li plantegen des del Ministeri de Treball. Que, al seu torn, ja va remetre Brussel·les. Els negociadors de Treball, la CEOE, CCOO i la UGT s’han assegut aquest dimecres durant gairebé quatre hores per debatre el primer esborrany redactat per l’equip de Díaz i que té com a punt principal la recuperació en les subcontractes de la prevalença dels convenis sectorials sobre els d’empresa pel que fa als salaris i plusos.

Amb molts recels i des del rebuig, els negociadors d’Antonio Garamendi han entrat aquesta vegada al drap, després de mantenir una actitud de bloqueig en la primera reunió i una d’oients en la segona. No per això els representants empresarials renuncien a exterioritzar el seu frontal desacord amb els continguts posats sobre la taula. Doncs segons les coordenades plantejades per Treball i recollides en les 17 reformes remeses a Brussel·les, els empresaris tenen molt més a perdre que a guanyar a les taules de diàleg social. «Les reformes que planteja el Govern no van en la direcció que sol·licita Europa i al restar flexibilitat a les empreses podrien accentuar la difícil situació actual i la pèrdua d’ocupació», afirmen fonts de la patronal.

Les parts han pactat la litúrgia de veure’s una vegada per setmana, fins ara els dimecres a les 10 del matí. Ja que el cronòmetre corre i el compromís de tenir un primer bloc de la reforma laboral del PP derogat és públic per part de la vicepresidenta Díaz. Així es va enviar a la Unió Europea com a justificant del paquet de fons europeus de 140.000 milions que arribaran per a la reconstrucció post-Covid. En la reunió d’aquest dimecres, segons sostenen fonts del diàleg social, es va pactar que les parts redactaran les seves propostes de modificació per al document inicial de cinc pàgines remès des de Treball. Per part dels sindicats hi ha pressa per tancar carpetes i no començar a abordar el nou sistema d’ertos o la reforma de les tipologies de contracte sense haver tancat abans el bloc de la negociació col·lectiva –sobre el qual s’ha negociat aquest dimecres–.

La quadratura del cercle que proposa Treball a patronals i sindicats és «millorar» el que els ha plantejat, promovent la «flexibilitat interna» sense que això vagi en detriment de les condicions salarials dels treballadors de les subcontractes. Una fórmula complexa, la manta curta que, per tapar el cap, deixa els peus al descobert. Els de Garamendi recorden a Díaz que els retrets que venen d’Europa no són explícitament per la falta d’equilibri en la negociació, sinó per la dualitat al mercat laboral i els excessius nivells d’atur juvenil. Dues xacres que el mercat laboral espanyol ja arrossegava d’abans que Mariano Rajoy entrés a governar.

Les polítiques actives d’ocupació, en el punt de mira

Des del grup empresarial insisteixen que la prioritat ha d’estar en la renovació de les polítiques actives d’ocupació. Una lliça en què el diàleg social ja negocia des de fa mesos en una altra taula i els fruits de la qual van amb retard, malgrat la «base d’acord» de què presumeix Yolanda Díaz. Fonts coneixedores apunten cap al Ministeri d’Hisenda, que presumiblement estaria bloquejant els fons necessaris per desplegar els incentius i els plans d’ocupació que negocia el Ministeri de Treball amb els agents socials.

Notícies relacionades

Dimarts el Consell de Ministres preveu aprovar el Pla de Recuperació per captar aquests 140.000 milions que han d’arribar a Espanya dels fons europeus. Aquestes 17 reformes són l’avanç que el Govern ja va presentar a Europa per acompanyar els fons. Una és la reforma de la subcontractació, que han debatut aquest dimecres els agents socials. Una altra és aquesta reforma de les polítiques actives d’ocupació, que es podrien desbloquejar després de l’anunci de Pedro Sánchez de dimarts. Les comunitats autònomes també pressionen en aquest sentit, ja que sense l’assignació de fons de la Conferència Sectorial d’Ocupació no els arriba un import important de diners.

L’any passat per a aquestes dates es van repartir 1.048 milions d’euros, la meitat que en un exercici pre-Covid, entre totes les autonomies. Aquest any s’espera que la quantitat s’incrementi substancialment, atesa l’escalada de l’atur registrada en els últims 12 mesos i la injecció de recursos que arribin d’Europa.