Indicadors

La inflació va pujar l’1,3% interanual al març pels preus de l’energia

L’indicador avançat mostra que la inflació subjacent es manté en el 0,3%

1
Es llegeix en minuts

Els preus van pujar l’1,3% al març a Espanya en comparació amb el mateix mes del 2020 a causa de l’encariment de l’electricitat i els carburants, un avenç 1,3 punts superior al del febrer, quan els preus es van mantenir congelats.

Notícies relacionades

L’indicador avançat de l’índex de preus de consum (IPC) publicat aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) apunta a un fort repunt lligat als preus de l’energia, que el 2020 van baixar davant l’inici de la pandèmia. En aquest comportament destaquen les pujades dels preus de l’electricitat i els carburants i combustibles, davant les baixades registrades el març de l’any passat. Per la seva banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es manté en el 0,3%, amb la qual cosa se situa un punt per sota de la de l’IPC general. 

En cas de confirmar-se aquesta dada el 14 d’abril, l’IPC marcaria un fort canvi de tendència després de les caigudes de preus del 2020, que van seguir un petit augment el gener del 2021 (del 0,5% a causa de la borrasca ‘Filomena’) i estabilitat al febrer (taxa del 0%). En taxa mensual els preus de consum van registrar al març una taxa de l’1,0% respecte del mes de febrer, segons l’indicador avançat de l’IPC. 

Temes:

IPC Preus