moneda

Pessetes en conserva

Els espanyols encara tenen 1.588 milions d’euros de l’antiga moneda nacional a menys de quatre mesos del final de període de canvi

A l’hora de fer el canvi per la divisa comuna no es tindrà en consideració aspectes com l’antiguitat o l’estat dels bitllets i monedes

3
Es llegeix en minuts

Molts espanyols es resisteixen que mori la pesseta. A finals de febrer encara conservaven un total de 1.588 milions d’euros de l’antiga moneda nacional sense bescanviar, una xifra un milió d’euros inferior a la del mes previ i que equival a 264.221 milions de pessetes pendents de canvi, segons les últimes dades publicades pel Banc d’Espanya. I això succeeix quan falten menys de quatre mesos perquè finalitzi el període de canvi, que inicialment acabava el passat 31 de desembre i es va prolongar fins al 30 de juny.

Malgrat que han passat més de 18 anys des que va començar a circular la moneda comuna, els espanyols conservaven el febrer d’aquest any encara 133.441 milions de pessetes en bitllets (802 milions d’euros) i 130.779 milions de pessetes en monedes (786 milions d’euros). L’any 2020 els espanyols van bescanviar uns 2.329 milions de pessetes en bitllets (14 milions d’euros) i 831 milions de pessetes en monedes (5 milions d’euros).

El Govern espanyol va fixar en tres mesos el període de convivència per a les dues monedes des de l’1 de gener de 2002, quan va començar a circular l’euro a la butxaca dels espanyols, fins al 31 de març del mateix any, i, des d’aleshores i fins al següent 30 de juny, va establir un període de canvi de les monedes i dels bitllets en pessetes a les oficines bancàries. A partir de l’1 de juliol d’aquell any, els espanyols han d’acudir al Banc d’Espanya si encara conserven l’antiga divisa nacional. 

Tot i que estava previst que l’organisme deixés de canviar les pessetes el passat 31 de desembre del 2020, va ampliar el termini fins al 30 de juny del 2021, així que els espanyols encara disposen de menys de quatre mesos per retornar els 264.387 milions de l’antiga moneda nacional i aconseguir els 1.589 milions d’euros que valen avui dia sol·licitant el seu canvi a la seu de l’organisme a Madrid i en qualsevol de les seves sucursals sense límit quantitatiu.

Sense canviar

El banc emissor va estimar que el 45% de les monedes en pessetes que estaven en circulació abans de l’entrada de l’euro mai seran entregades al Banc d’Espanya per al seu canvi perquè es mantindran en mans dels espanyols com a peça de col·leccionisme, o bé per deteriorament, pèrdua o sortida del país a les butxaques dels turistes.

El tipus de canvi és d’un euro per cada 166,386 pessetes. No es tindrà en consideració aspectes com l’antiguitat o l’estat dels bitllets i monedes de pesseta. El canvi es pot portar a terme en qualsevol de les 15 sucursals del Banc d’Espanya repartides per tot el territori nacional o a la seu de Madrid.

Notícies relacionades

Com a norma general, es canviaran tots els bitllets posteriors a l’any 1939. En el seu cas, els bitllets emesos entre 1936 i 1939 també poden ser objecte de canvi després de ser analitzats pels experts del Banc d’Espanya. Es denegarà el canvi d’aquells bitllets que presentin una superfície igual o inferior al 50% del bitllet.

Es canviaran les monedes que estaven en circulació l’1 de gener de 2002. També es canviaran les monedes de 2.000 pessetes que estaven en circulació l’1 de gener de 2002, així com les monedes de col·lecció, commemoratives i especials. El Banc d’Espanya reemborsarà les monedes autèntiques, incloses les deteriorades, que siguin reconegudes com a tals per les màquines utilitzades a aquests efectes i podrà denegar el canvi de les que hagin patit alguna alteració derivada d’un procés industrial o mecànic.