efectes de la pandèmia

L’economia catalana va caure el 2020 al nivell de quatre anys enrere

El PIB es va desplomar l’any passat l’11,5%, una dècima més de l’estimat inicialment

tiendas-cerradas

tiendas-cerradas

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia catalana es va desplomar l’any passat un 11,5%, una dècima més del que s’havia estimat inicialment, com a conseqüència de la crisi desencadenada per la pandèmia del coronavirus, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). El conjunt de tot el que es va produir durant l’exercici va ascendir a 224.125 milions d’euros, al nivell del 2016. En el quart trimestre, en canvi, el descens va ser una mica inferior a l’inicialment estimat, amb la qual cosa la caiguda en taxa interanual va ser del 9% en comptes del 9,6% calculat el mes passat, després d’un descens intertrimestral del 0,6%.

En tot cas, la xifres revelen l’impacte de la crisi, que es va traduir en la pèrdua de PIB equivalent al creixement dels anteriors quatre exercicis, segons l’Idescat. La caiguda sense precedents en temps de pau registrada a Catalunya l’any passat supera en cinc dècimes el del conjunt d’Espanya (11%).

Notícies relacionades

La demanda interna va experimentar un descens del 9,5%, principalment a causa de «la intensa disminució del consum de les llars», en un context de restriccions de la mobilitat, l’activitat i reducció de l’ocupació i la incertesa econòmica. Aquesta caiguda només es va veure compensada parcialment pel consum de les administracions públiques, amb un augment del 5,1% per pal·liar els efectes de la crisi. La inversió, per la seva banda, es va desplomar el 13,6%. Les exportacions van disminuir el 22,6% i les importacions, el 18,7%

Per sectors, els serveis van ser dels més penalitzats, pel pes del turisme i l’hostaleria i la seva aportació al conjunt de l’economia, amb una caiguda de l’11,7%. La indústria i la construcció van descendir el 9% i el 15,4%, respectivament). El sector agrari es va reduir el 2,6%.