Reobertura el cap de setmana

Restauració encara tancada als centres comercials i por de contractar en el comerç

La tornada a l’activitat dels centres comercials en cap de setmana es fa sense restauració i queixes dels comerços per la falta d’ajudes

Les transferències del Govern deixen de banda les botigues que van abordar rebaixes, van vendre més però van tenir pèrdues

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La reobertura dels centres comercials a Catalunya aquest cap de setmana es produeix entre les queixes de la restauració, que continuarà tancada, i les crítiques a les ajudes del Govern, que deixen fora bona part del sector comercial. Tornen a obrir els comerços després de 12 mesos de malson, setmanes acumulades de tancaments i por fundada que un rebrot suposi novament la paralització comercial. I la reobertura ha deixat de banda bars i restaurants, l’activitat dels quals continuarà restringida als enviaments a domicili. L’Associació de Comerciants de Centres Comercials assegura que en el primer semestre de l’any passat l’activitat va estar paralitzada durant 12 setmanes, mentre que aquest any no s’ha pogut treballar durant cinc més. Des del 7 de gener, els centres comercials no han pogut obrir les portes en cap de setmana. En el cas de bars i restaurants s’acumulen cinc mesos tancats.

Segons la portaveu de l’associació de bars i restaurants de centres comercials, Luisa Muñoz, «la Conselleria de Salut no ha volgut parlar. Sí que ho ha fet la Conselleria d’Empresa, però per dir-nos que Salut és un mur». El col·lectiu considera que no hi ha causes que justifiquin prolongar el tancament de bars i restaurants en centres comercials i que sí que permetin flexibilitzar alhora l’obertura si els establiments se situen a peu de carrer. Aquest divendres es podria conèixer si la demanda presentada a principis de setmana per l’associació i de la mà del Gremi de Restauració de Barcelona ha sigut admesa a tràmit.

Notícies relacionades

La presidenta de l’Associació de Comerciants de Centres Comercials, Sonia Plaza, considera que és un alleujament tornar a obrir les portes dels comerços en cap de setmana, però adverteix que totes les empreses aborden «amb por» la reobertura, per temor d’un nou brot després de Setmana Santa que insti a un nou tancament. «En aquestes circumstàncies és molt difícil tornar a contractar el personal», reconeix Plaza. Segons la seva opinió és un escàndol que les ajudes previstes per la vicepresidenta del Govern, Nadia Calviño, que exigeixen una caiguda de la facturació del 30%, no s’adaptin a les necessitats del comerç, que quedaran fora d’aquestes ajudes públiques en la majoria dels casos. Les botigues van recórrer l’any passat a la liquidació exagerada d’estocs, i per això la seva facturació va baixar a costa dels marges. «El que passarà és que les ajudes es dirigiran a les empreses que estan a punt de tancar i no a aquelles que van intentar reactivar l’activitat malgrat la pandèmia. Les ajudes haurien d’haver-se destinat al recolzament de les nòmines dels empleats».

Els centres comercials calculen que hi ha de l’ordre de 12.000 llocs de treball en risc als centres comercials. Argumenten que no deixen obrir bars i restaurants de centres comercials quan l’estada mínima és de l’ordre d’1,5 minuts. No obstant, en una botiga l’estada mitjana es prolonga uns 30 minuts; en un restaurant és d’uns 50 minuts; en un hipermercat pot superar l’hora, i en el cine, les dues hores. Sobre l’excusa que bars i restaurants poden incrementar en excés l’afluència als centres comercials, aquests informen que el 60% de la facturació dels establiments es generava abans de la pandèmia entre setmana i no els caps de setmana.