previsions

Lagarde avisa que persisteixen els riscos econòmics a curt termini

La presidenta del BCE insisteix a mantenir les condicions de finançament favorables per afavorir la recuperació

2
Es llegeix en minuts

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha afirmat aquest dijous que persisteixen els riscos a la baixa a curt termini per a l’economia europea per la pandèmia de la Covid-19 i que, en aquest context, continua sent «essencial» mantenir condicions de finançament favorables de cara a la recuperació 

Largarde ha recordat que, per això, el Consell de Govern del BCE va decidir la setmana passada augmentar «significativament» el ritme de compra de bons dins del seu programa d’emergència per la pandèmia en el segon trimestre i ha reiterat que la seva dotació, que es va mantenir inalterada en 1,85 bilions d’euros, podria «recalibrar-se si és necessari». 

«Els riscos que envolten la perspectiva de creixement de l’eurozona a mitjà termini s’han fet més equilibrats a causa de les millors perspectives de l’economia global i el progrés de les campanyes de vacunació», ha dit en una compareixença davant la Comissió d’Economia de l’Eurocambra. 

Però ha afegit que «persisteixen riscos a la baixa a curt termini, lligats sobretot a l’expansió de les mutacions del virus (de la Covid-19) i les implicacions de la pandèmia per a l’economia i les condicions de finançament». Lagarde ha assenyalat a més que, si bé es veurà un augment de la inflació en els pròxims mesos, aquest es deurà a factors «temporals» i «de naturalesa transitòria», i a llarg termini les projeccions apunten que la inflació seguirà en «nivells febles». 

«En aquest context, preservar condicions de finançament favorables durant la pandèmia continua sent essencial per reduir la incertesa i impulsar la confiança, i recolzar així l’activitat econòmica i salvaguardar l’estabilitat de preus a mitjà termini», ha dit. La presidenta del BCE ha insistit que, si bé consideren que han complert el que van dir que farien amb el programa de compra d’actius d’emergència per la pandèmia (PEPP), «no hi ha lloc per a la complaença». 

Lagarde ha explicat que la decisió del Consell de Govern d’accelerar les compres de deute en el segon trimestre va respondre a «un augment en els rendiments que va davant de l’esperada recuperació econòmica». «Creiem que el 2021 serà l’any de la recuperació, però no veiem que pugui passar fins a la segona meitat del 2021, i qualsevol augment de rendiment que operi com a fre és indesitjable», ha dit Lagarde. 

Segons l’exministra francesa, l’augment de la velocitat d’execució del programa es farà visible quan es miri en «intervals de temps més llarg», ja que els registres setmanals de compra «continuaran distorsionats per factors de soroll a mitjà termini», com ocasionals amortitzacions voluminoses. La presidenta del BCE ha recordat que, a fi de preservar condicions de finançament favorables, la institució analitza les condicions de finançament a tota la cadena i l’impacte que tindrien sobre el crèdit i, en conseqüència, l’economia, l’estabilitat de preus i la inflació. 

Notícies relacionades

«Estem intentant evitar que els rendiments vagin davant de l’evolució de l’economia», ha dit. D’altra banda, Lagarde ha insistit que les polítiques nacionals fiscals haurien de continuar donant recolzament a temps a les empreses i llars més exposades a la pandèmia, si bé aquestes mesures «haurien de ser, tant com sigui possible, temporals i específiques» per recolzar una ràpida recuperació. 

En aquest sentit, ha instat els països a ratificar «en les pròximes setmanes» la legislació que permetrà a la Comissió emetre deute, perquè pugui començar a funcionar definitivament el fons de recuperació de la Unió Europea –que desemborsarà 750.000 milions d’euros– i finalitzar els seus plans de recuperació.