relleu

González-Bueno s’estrena al Sabadell amb una organització més lleugera

El nou primer executiu substitueix Jaume Guardiola al capdavant de l’entitat d’origen vallesà

El banc es divideix en tres àrees de negoci a Espanya: particulars, empreses i corporatiu

ECONOMIA  CESAR GONZALEZ BUENO    BANC BANCO SABADELL

ECONOMIA CESAR GONZALEZ BUENO BANC BANCO SABADELL

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

César González-Bueno, ratificat aquest dijous en un consell d’administració extraordinari del Banc Sabadell com a conseller delegat, s’estrena al capdavant del banc amb una estructura organitzativa més simple i plana i nodrida de talent intern. Dels 15 càrrecs de primera línia, 13 corresponen a personal de la casa i només dos, el mateix González-Bueno i el responsable de l’àrea financera, Leopoldo Alvear (que està subjecte a aprovació regulatòria), procedeixen d’altres entitats. 

«Més d’un terç del nou equip directiu de primer nivell hi han accedit després d’una promoció interna», el que inclou el segon nivell de la cúpula, segons fonts de l’entitat. L’objectiu del nou esquema és «un focus més gran en el client i l’augment de la rendibilitat», segons ha explicat González-Bueno.  

El nou primer executiu, que el Banc Central Europeu (BCE) va avalar aquesta setmana, com és preceptiu en aquests càrrecs bancaris i que relleva Jaume Guardiola, ha dissenyat una estructura que es recolza en tres potes en el negoci a Espanya: una divisió de particulars, al capdavant de la qual hi haurà temporalment el mateix González-Bueno fins que es fitxi un professional per a l’àrea; Empreses, que és l’àmbit en què el banc compta amb més lideratge al mercat espanyol i que aporta més rendibilitat, que estarà a càrrec de Carlos Ventura; i Corporativa, dividida en unitats de client, al capdavant de la qual hi haurà José Nieto. Seguiran Debbie Crosbie a càrrec de la filial britànica TSB; i Francisco Lira, al capdavant del negoci a Mèxic.

Reportant directament al conseller delegat se situen la secretaria general, que ocuparà temporalment María José García Beato fins que el 31 de març ocupi el càrrec Gonzalo Barettino, moment en què la primera passarà a ser consellera no executiva; el responsable del gabinet del conseller delegat i de planificació estratègica, Marc Prat; i en Comunicació, Gabriel Martínez.

Àrees transversals

A les àrees transversals, a més d’Alvear, al capdavant de l’àrea financera, se situen Xavier Comerma, a càrrec de Riscos; Miguel Montes, que portarà Organització i Recursos; Marc Armengol, Operacions i Tecnologia; David Vegara, Regulació i control de riscos; i Núria Lázaro, Auditoria Interna.

L’entrada de González-Bueno, que encara una etapa en què el banc pretén seguir en solitari després de fracassar la integració amb el BBVA, provocarà al seu torn la cessió de funcions executives per part del president de l’entitat, Josep Oliu, que tindrà lloc a la junta general d’accionistes que està convocada a finals de mes. 

Una de les primeres tasques de González-Bueno consistirà a elaborar el pla estratègic del Sabadell, el full de ruta del banc després del fiasco de l’intent d’integració amb el BBVA, que es presentarà durant el maig, segons ha anunciat.

Notícies relacionades

En més d’una ocasió, des del grup han insistit que la seva intenció ara és seguir en solitari, malgrat les pressions existents per fomentar les fusions des del BCE i el mateix Banc d’Espanya. La decisió esarà ara en mans del nou primer executiu, acostumat a la gestió bancària. De fet, el banc va decidir «fer neteja» per afrontar una nova etapa en solitari. El benefici de l’any passat es va reduir en un 99%, fins als dos milions d’euros després de fer provisions de 2.275 milions.

Madrileny de 60 anys, González-Bueno va ser l’artífex de la volada d’ING Direct a Espanya a finals dels anys 90, el que va suposar una revolució al ser una entitat sense oficines i completament digital. Després va ser l’encarregat de gestionar juntament amb qui va ser número dos d’Inditex, José María Castellano, la reestructuració i venda de Novagalicia. La seva entrada formal al grup Sabadell es va produir com a conseller de la filial britànica de l’entitat, TSB.