Relacions laborals

Espanya, a la cua de teletreball a la UE: només el 14,5% dels ocupats exerceixen a distància

  • La proporció d’empleats que operen a distància es dobla amb la pandèmia, però encara està lluny dels estàndards europeus

  • Catalunya és el segon territori que més teletreballa, només per darrere de Madrid

Espanya, a la cua de teletreball a la UE: només el 14,5% dels ocupats exerceixen a distància
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

12 mesos després de declarar-se el primer estat d’alarma davant la pandèmia del coronavirus, hi ha el doble d’espanyols que teletreballen que abans del virus. Si bé l’emergència de la Covid ha multiplicat la freqüència d’aquesta pràctica laboral en les empreses, la seva recurrència al mercat laboral espanyol continua sent residual i molt per darrere dels estàndards europeus. Segons reflecteix un informe de la consultora Adecco publicat aquest dimecres, només el 14,5% dels treballadors espanyols exerceix a distància de manera habitual; lluny del 21,5% de la mitjana dels Estats de la UE. I bastant més lluny que els paladins del Vell Continent en aquesta matèria, com Suècia i Holanda, que superen el 40%.

Uns 2,8 milions de treballadors a Espanya operen actualment o bé tota la setmana o bé la majoria de dies des de casa. O des de punts que no siguin estrictament la seva oficina. Són 1,2 milions més de treballadors que els que hi havia abans de la Covid, tot i que en els moments de màxim confinament hi va haver més persones teletreballant que ara. Segons els números d’Adecco, basats en dades recopilades per l’INE, en el segon trimestre del 2020 es va arribar a un límit de 3,5 milions de teletreballadors, sobre una població laboral d’uns 19 milions d’ocupats. La gran majoria de companyies a Espanya que practica el teletreball tenen pendent desplegar els seus propis acords d’empresa per regular aquesta pràctica, ja que de moment operen amb la normativa d’emergència habilitada de manera transitòria pel Govern central.

Notícies relacionades

Els números d’Espanya estan molt lluny dels estàndards europeus. A Espanya (14,5%) teletreballa la meitat que França (28,3%), menys que l’altra veïna, Portugal (20,7%), i molt menys que els campions del teletreball, Suècia (40,9%) i Holanda (40,1%). Un elevat pes del turisme o l’hostaleria en el PIB espanyol, sumat a una menor predisposició anterior a aquesta rutina són dos factors que poden explicar aquest menor pes de l’exercici en remot dels empleats espanyols.

Si bé Espanya és lluny dels estàndards europeus, hi ha territoris que sí que mantenen uns nivells de teletreball més pròxims a les tendències europees. És el cas dels grans motors econòmics espanyols, Madrid i Catalunya. En terres catalanes, el 17,2% dels seus ocupats segueixen treballant majoritàriament des de casa, mentre que a la capital l’esmentada tendència és una mica més acusada, amb un 22,3% del total de treballadors en actiu. Una bretxa de 5 punts que contrasta amb un menor nivell de restriccions aplicat a Madrid respecte a Barcelona. En territoris com les Canàries (9,8%) i La Rioja (9,6%) els nivells de teletreball són sensiblement menors.