POLÍTICA MONETÀRIA

El BCE accelerarà la compra d’actius en el trimestre que ve

  • El consell de govern del banc central reitera que manté el seu programa de compres fins al març del 2022

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El BCE continuarà fent compres netes d’actius en el marc del programa de compres d’emergència pandèmica (PEPP) amb una dotació total d’1,850 bilions d’euros fins almenys finals de març del 2022 i, en tot cas, fins que jutgi que la fase de la crisi del coronavirus ha acabat. Sobre la base d’una avaluació conjunta de les condicions de finançament i les perspectives d’inflació. En aquest sentit el consell de govern del BCE preveu que les compres durant el trimestre que ve es facin a un ritme significativament superior al dels primers mesos d’aquest any.

Després de la reunió del consell de govern d’aquest dijous, en què l’organisme ha mantingut els tipus d’interès com estaven, també ha anunciat que comprarà de forma flexible d’acord amb les condicions del mercat i a fi d’evitar un enduriment de les condicions de finançament que sigui incompatible amb contrarestar l’impacte a la baixa de la pandèmia en la trajectòria projectada de la inflació. A més, la flexibilitat de les compres al llarg del temps, entre classes d’actius i entre jurisdiccions continuarà recolzant la transmissió fluida de la política monetària.

Compra d’APP de 20.000 milions mensuals

D’altra banda, les compres netes en el marc del programa de compra d’actius (APP) continuaran a un ritme mensual de 20.000 milions d’euros. L’organisme continua esperant que les compres mensuals d’actius nets en el marc de l’APP es prolonguin durant el temps que sigui necessari per reforçar l’impacte acomodatici dels seus tipus d’interès oficials i finalitzin poc abans que comencin a pujar els tipus d’interès clau del BCE.

Notícies relacionades

Ha assenyalat, així mateix, que té la intenció de continuar reinvertint, en la seva totalitat, els pagaments de principal dels valors amb venciment adquirits en el marc de l’APP durant un període prolongat de temps després de la data en què comenci a pujar els tipus d’interès clau del BCE i, en qualsevol cas, durant el temps que sigui necessari mantenir condicions favorables de liquiditat i un ampli grau d’acomodació monetària.

Finalment, l’organisme responsable de la disciplina monetària de la zona euro continuarà aportant liquiditat a través de les seves operacions de refinançament. En particular, la tercera sèrie d’operacions de refinançament específiques a més llarg termini (TLTRO III) «continua sent una font atractiva de finançament per als bancs, que recolza els préstecs bancaris a empreses i llars». Així mateix, ha destacat en la nota de premsa posterior a la reunió que «està disposat a ajustar tots els seus instruments, segons correspongui, perquè la inflació avanci cap al seu objectiu de manera sostinguda, d’acord amb el seu compromís amb la simetria».