Igualtat

Seguiment de mínims de la vaga del 8-M a Catalunya

  • L’aturada laboral organitzada des del sindicalisme alternatiu registra un suport simbòlic i el consum energètic és superior al d’un dilluns ordinari

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vaga del 8 de març està tenint un seguiment de mínims a Catalunya. Més simbòlic que efectiu, l’activitat econòmica amb prou feines ha notat la incidència d’una aturada promoguda des del sindicalisme alternatiu i que CCOO i UGT no han secundat. Segons les dades facilitades pel Departament de Treball de la Generalitat, el consum energètic és lleugerament superior aquest dilluns al de la setmana anterior. On més suport ha tingut la vaga laboral ha sigut en el servei de metro de la capital catalana, on el 8% dels treballadors han decidit secundar-la. No obstant, no s’han registrat incidències en els transports, atesa la combinació entre uns serveis mínims del 85% i un recolzament reduït a la vaga.

Fins a les 12 del migdia d’aquest dilluns 8 de març, el suport dels treballadors a les aturades convocades per la CGT, l’IAC i la Intersindical CSC ha sigut residual. A les aules no s’ha superat el 2% de seguiment en cap àmbit, ni en la pública, ni la privada ni en la concertada. Més reduït ha sigut el suport en la sanitat, on el seguiment ha sigut del 0,5%. Els transports, un dia plujós i amb les concentracions convocades a mitja tarda, han operat amb elevada normalitat, atesos els baixos seguiments, que, tret del metro, no ha superat l’1,3%.

Notícies relacionades

A diferència d’anys anteriors, quan hi va haver un debat nodrit en el món sindical sobre que dimensió havia de tenir les reivindicacions del 8-M als centres de treball, aquest pandèmic Dia Internacional de la Dona Treballadora amb prou feines s’ha notat laboralment. En efemèrides anteriors, els sindicats amb representació majoritària –CCOO i UGT–, van plantejar aturades generals en sectors concrets –els més feminitzats– i aturades parcials entre el conjunt dels treballadors. Aquest any, marcat per l’excepcionalitat de la pandèmia, aquestes centrals no han apostat per activar mobilitzacions, més enllà de parades simbòliques d’uns minuts a les portes de les empreses.

El sindicalisme alternatiu, no obstant, ha tornat a convocar vaga general com està sent habitual des del 2018 a Catalunya. Amb un molt escàs seguiment aquest any. Segons números del Departament de Treball, el consum energètic (el mesurador habitual per prendre el pols de si hi ha hagut més o menys activitat) ha pujat el 2,9% respecte a dilluns de la setmana passada. Segons han notificat també des de Treball, no se’ls ha notificat cap incidència en els centres de treball ni denúncies a la Inspecció vinculades amb la vaga.