Efectes de la crisi

Les execucions hipotecàries van augmentar el 27,4% el 2020

  • La crisi sanitària ha provocat un increment de les execucions durant l’any, tot i que no necessàriament dels desnonaments

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

L’any passat es van iniciar 9.407 execucions hipotecàries sobre vivendes de persones físiques, cosa que suposa un 27,4% més que el 2019. Aquest creixement interanual és el primer des del 2014, quan l’institut estadístic (INE) va començar a recollir aquesta informació a partir de les certificacions inscrites en els registres de la propietat. Es tracta del primer pas per al desnonament, tot i que no necessàriament, ja que dona peu a la negociació amb el prestamista, i a més, el Govern ha prorrogat la suspensió dels desnonaments fins al 9 de maig d’aquest any.

Les dades de l’INE mostren que el nombre d’execucions hipotecàries sobre vivendes habituals es va situar en 7.367 el 2020, xifra que és la més elevada des de 2017 i que suposa un increment del 37,4% respecte al 2019, el seu repunt anual més gran des de l’inici de la sèrie, en el 2014, segons l’estadística d’execucions hipotecàries publicada aquest dilluns. Amb aquest ascens, les execucions hipotecàries sobre vivendes habituals trenquen a més amb cinc anys de retrocessos després que el 2019, 2018, 2017, 2016 i 2015 baixessin un 19%, un 39,8%, un 48,3%, un 30,3% i un 12,6%, respectivament.

Només en el quart trimestre del 2020 es van registrar 3.018 execucions hipotecàries sobre vivendes habituals, un 67,3% més que en el trimestre anterior, i més del doble que en el quart trimestre del 2019. En els últims tres mesos de l’any, els registres van inscriure 3.760 certificacions d’execució hipotecària sobre vivendes de persones físiques en total. Això suposa un creixement interanual del 97% o, el que és el mateix: respecte al mateix trimestre del 2019, aquest tipus de procediments gairebé es van duplicar. Respecte al trimestre anterior (juliol-setembre del 2020), la pujada és del 63%.

Visió trimestral

L’objectiu principal d’aquesta estadística és oferir trimestralment el nombre de certificacions d’execucions hipotecàries iniciades i inscrites als Registres de la Propietat durant el trimestre de referència. L’INE recorda que no totes les execucions d’hipoteca acaben amb el desnonament dels seus propietaris i assenyala que la crisi provocada per la Covid-19 va fer que l’evolució del nombre d’inscripcions de certificacions per execucions hipotecàries fos diferent en els diferents períodes de l’any.

Notícies relacionades

Així, durant el confinament, l’atenció diària al públic als Registres de la Propietat es va realitzar exclusivament mitjançant correu electrònic o per via telefònica, cosa que va causar una «disminució important» del nombre d’inscripcions de certificacions per execucions hipotecàries en els registres sobre vivendes, registrant-se el descens més gran en taxa anual en el segon trimestre (-64,3%).

Amb la desescalada i l’arribada de la ‘nova normalitat’ es va observar «una progressiva recuperació» del nombre d’inscripcions de certificacions per execucions hipotecàries.