Relacions transatlàntiques

La UE i els EUA acorden suspendre els aranzels pels subsidis a Airbus i Boeing

  • La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president Joe Biden pacten congelar la mesura durant un període de quatre mesos

airbus

airbus / Francois Mori (AP)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea i els Estats Units han acordat aquest divendres la suspensió temporal dels aranzels a l’exportació que s’imposen mútuament arran del contenciós pels subsidis al consorci aeronàutic europeu Airbus i el seu competidor nord-americà Boeing. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat la decisió, que estarà en vigor durant un període de quatre mesos, després d’una conversa telefònica amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, en què també han parlat de vacunes i Covid-19, el canvi climàtic o les relacions amb Rússia. 

«Com a símbol del nou començament, el president Biden i jo hem acordat suspendre tots els nostres aranzels imposats en el context de les disputes Airbus-Boeing, tant en productes aeronàutics com no aeronàutics, per un període inicial de quatre mesos», ha anunciat l’alemanya en un comunicat. La decisió, que beneficiarà productes espanyols com l’oli o el vi que actualment s’enfronten a un gravamen del 25% i un important desavantatge competitiu per accedir al mercat nord-americà, permet obrir un nou espai de diàleg per resoldre una històrica disputa que va arrencar fa disset anys.

L’Organització Mundial del Comerç va autoritzar Washington a imposar aranzels de 7.500 milions de dòlars l’octubre del 2019 com a represàlia als subsidis concedits per la UE a Airbus. Un any després, l’octubre del 2020, l’organisme multilateral va autoritzar la UE a respondre amb la mateixa moneda i imposar aranzels per valor de 4.000 milions per les subvencions il·legals rebudes per Boeing.

«Restablir la confiança»

Malgrat l’opció de Brussel·les per la recerca d’una solució negociada, la falta de compromís de l’Administració liderada per Donald Trump va portar un mes després la UE a imposar els seus propis aranzels a les aeronaus (44%), els béns agrícoles (18%), els productes agrícoles transformats (9%) i els béns industrials (29%), que ara quedaran congelats durant quatre mesos, el mateix que els aplicats per Washington als productes europeus. Es tracta del mateix acord que van anunciar aquest dijous la Casa Blanca i Londres.

Notícies relacionades

«Tots dos estem compromesos a enfocar-nos a resoldre les nostres disputes», ha assegurat Von der Leyen, que ha considerat l’acord com una «excel·lent notícia per a les empreses i les indústries de les dues bandes de l’Atlàntic i un senyal molt positiu per a la nostra cooperació econòmica durant els pròxims anys». El mateix missatge d’optimisme que ha llançat el seu vicepresident Valdis Domvrovskis. «Aquesta suspensió ajudarà a restablir la confiança i, per tant, ens donarà l’espai per aconseguir una solució negociada integral i duradora. Una relació comercial entre la UE i els EUA positiva és important no només per a les dues parts, sinó també per al comerç mundial en general», ha recordat.

A més de comerç, Biden i Von der Leyen també han parlat de canvi climàtic, cooperació amb l’OTAN i les relacions amb Rússia, així com sobre la situació del coronavirus i les vacunes. Von der Leyen ha convidat el president nord-americà a participar a la cimera global sobre salut que tindrà lloc a Roma el 21 de maig.