Factura del 18,5% del PIB

Espanya no guanya en PIB per discriminar les dones el mateix que ha perdut amb la Covid

L’economia espanyola deixa de generar anualment el 18,5% del seu PIB a causa de la falta de paritat entre homes i dones en el mercat de treball, segons un informe de Closing Gap i la consultora PWC

El pluriempleo no sólo es algo positivo económicamente para el trabajador, si no que da la posibilidad de crecer laboralmente y ampliar conocimientos

El pluriempleo no sólo es algo positivo económicamente para el trabajador, si no que da la posibilidad de crecer laboralmente y ampliar conocimientos / Alex Kotliarskyl.

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La discriminació de la dona en el mercat de treball costa cada any a l’economia espanyola el mateix en PIB que el cop del coronavirus va destruir en el primer confinament. Espanya deixa de generar el 18,5% del seu PIB, uns 230.800 milions d’euros cada exercici, a causa de la falta de paritat entre homes i dones. Aquesta és la principal conclusió de l’informe presentat aquest divendres per Closing Gap i elaborat amb la consultora PWC. L’altra és que, a l’actual ritme, Espanya tardarà més de 30 anys a arribar a un escenari de certa paritat efectiva entre homes i dones.

Els efectes del tancament sobre l’economia, el confinament domiciliari de la població i la paràlisi sense precedents de l’activitat que va suposar el primer confinament en la primavera del 2020 és el cost d’oportunitat que, any rere any, perd l’economia espanyola discriminant les dones. Si l’INE va certificar que el PIB espanyol va patir una contracció del 18,5% entre el primer i segon trimestre com a resultat de la pandèmia, l’índex Closing Gap xifra exactament també en el 18,5% el PIB que es deixa de produir a Espanya fruit de les diverses bretxes de gènere.

Notícies relacionades

La discriminació de la dona en l’esfera econòmica va més enllà de la bretxa salarial, del 23% de mitjana segons les últimes dades de l’Agència Tributària. Implica també menys presència en els òrgans directius –només el 30% de les butaques dels consells d’administració de l’Ibex estan ocupades per dones– o més feminització de sectors amb menor recorregut en l’economia del segle XXI, com és el cas de les disciplines STEM. Segons les dades ofertes aquest divendres per les presentadores de l’estudi, només el 12% dels professionals de la computació són dones; percentatge que s’eleva lleument fins al 25% en el cas dels especialitzats en intel·ligència artificial.

La plataforma Closing Gap ha presentat per primera vegada aquest any el seu estudi sobre els efectes de les bretxes de gènere en l’economia espanyola. Ho ha fet també amb una mirada retrospectiva sobre com ha evolucionat aquest impacte de la desigualtat en l’economia espanyola. L’anàlisi de l’última dècada demostra que des de la crisi financera la situació ha millorat. El 2008 Espanya deixava de generar l’equivalent del 23,6% del seu PIB per la falta de paritat, en comparació amb el 18,5% actual.