Igualtat de gènere

Zapatero: «L’avenç de l’extrema dreta serà un rearmament del feminisme»

  • L’expresident del Govern ha participat a la taula rodona «La dona i els conflictes culturals al món» de la BWAW

Zapatero: «L’avenç de l’extrema dreta serà un rearmament del feminisme»
2
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

«L’avenç de l’extrema dreta no farà ni que hi hagi paràlisi ni retrocés en matèria d’igualtat. Al revés, serà un rearmament del feminisme». Així de clar es mostra l’expresident del Govern d’Espanya José Luis Rodríguez Zapatero a la taula rodona «La dona i els conflictes culturals al món» de laBarcelona Woman Acceleration Week (BWAW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç.

L’expresident assegura que un dels grans principis que transforma les polítiques actualment és el feminisme: «És el tema del nostre temps, la igualtat.» Per això, considera que quan passi aquesta crisi econòmica el feminisme viurà un altre moment històric, que l’extrema dreta no podrà parar ni fer que retrocedeixi. «Ara mateix no només serveix no ser masclista, sinó que cal ser antimasclista». 

Per a Zapatero les visions patriarcals no resisteixen un debat, per la qual cosa hi està havent una transformació a tots els àmbits. «L’avenç de l’extrema dreta és una vacuna contra el masclisme», assegura i afegeix que «si volem que el segle XXI superi l’avenç de la segona meitat del segle XX en aquesta matèria, hem d’incorporar a totes les polítiques públiques, àmbits i empreses, la igualtat de gènere com un element transformador».

També han intervingut el president de la Fundació Incyde i de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet; l’exministra de Relacions Exteriors i Culte de la República Argentina, Susana Malcorra, i la secretària general iberoamericana, Rebeca Grysnpan, en un acte moderat per l’exalcalde de Barcelona Joan Clos.

Lideratge inclusiu

La igualtat de gènere ha de ser transformadora, però també ho ha de ser el lideratge del segle XXI. Aquesta és una de les conclusions a les quals s’ha arribat a la taula «El lideratge femení» de la BWAW en què han participat Cristina Gallach, secretària d’Afers Exteriors per a Iberoamèrica i el Carib; Isabel Maestre, directora de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria; Guayente Sanmartín, directora General del Negoci d’Impressió en Gran Format d’HP; i Verónica Fisas, consellera delegada i directora general del Grup Natura Bissé.

Gallach ha explicat que el lideratge femení és el que té la capacitat de treure el màxim potencial de tots, de fer créixer i de ser capaç d’«abraçar acords». Per part seva, Isabel Maestre considera que el lideratge que cal aconseguir és la barreja entre el femení i el masculí: «Els objectius del lideratge femení s’orienten més a l’equip i les persones; el masculí en pensa més en els objectius».

Notícies relacionades

Davant això, Guayente Sanmartín veu necessari reflexionar en com es poden entrellaçar els dos estils de lideratge. «Per això no són tan importants les quotes com l’acceptació de la diversitat», ha apuntat. Tot i que Verónica Fisas ha matisat que cal tenir referents femenins en el lideratge per poder avançar. «Sabem que de vegades ens truquen pel tema de la quota, però és important anar amb un missatge, amb contingut», ha puntualitzat Fisas. 

Perquè no es doni aquesta situació, Maestre considera necessària l’educació, no només la d’escoles o instituts, sinó també la de la societat. «Cal formar les dones en lideratge, que no s’hagin de sentir culpables si no s’arriba a tot», ha puntualitzat.