Pla de rescat

La banca i Duro Felguera arriben a un acord que desencalla els ajuts de la Sepi

  • L’organisme públic estava pendent del pacte per aprovar el pla de viabilitat de la companyia, pel qual aportarà 120 milions

zentauroepp41881261 180202115535

zentauroepp41881261 180202115535

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

Els bancs creditors de Duro Felguera, empresa asturiana d’enginyeria que ha acudit a la SEPI per aconseguir 120 milions d’euros del Fons d’Ajuda a la Solvència d’Empreses Estratègiques, han arribat a un preacord de refinançament de l’empresa que ha de permetre que el consell de la Societat Estatal de Participacions Industrials autoritzi les concessió d’aquesta ajuda, expliquen fonts financeres. Duro Felguera va ser la primera empresa en acollir-se al pla d’ajuda pública dotat amb 10.000 milions d’euros, però la complicada situació financera de la companyia que ha fet dubtar als bancs sobre la seva futura viabilitat ha complicat l’obtenció d’un acord.

Les entitats bancàries, entre les quals hi ha, el Santander, el BBVA, CaixaBank, Bankia, el Sabadell i Liberbank, entre d’altres, han estat treballant amb l’última proposta remesa per l’empresa i que, bàsicament implica que els banc no hauria de posar més diners en la firma. La proposta suposa l’obtenció de 100 milions d’euros en avals per a projectes de la companyia, dels quals un elevat percentatge (es va negociar si ha de ser entre el 70% o el 80%) estarien avalats per la companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE) i i resta fins als 100 milions –podria arribar a ser 20 milions– els aportarien els bancs creditors.

Però l’acord, a més, inclouria el refinançament de crèdits per valor de 85 milions, dels quals Duro Felguera hauria d’aportar directament 20 milions, la mateixa xifra que aportarien els bancs del nou tram de finançament anterior, de manera que les entitats financeres veurien complert el seu propòsit de no posar més diners directament a l’empresa. Aquest acord és bàsic perquè la SEPI doni el vistiplau al pla de viabilitat de la companyia i autoritzi els ajuts sol·licitats en el seu consell d’administració.

Pèrdues de 171 milions

Notícies relacionades

La firma asturiana va registrar pèrdues per 171 milions d’euros durant l’any 2020, que reflecteix «els efectes que la crisi de la Covid-19 ha tingut sobre les seves operacions des de mitjans del mes de març» i «que han impossibilitat mantenir els resultats positius assolits a l’exercici 2019». Així ho va argumentar la companyia en els resultats remesos a la CNMV. Les vendes a l’exercici van ser de 143,9 milions d’euros, «cosa que suposa un descens del 63% respecte a l’any 2019».

El deute financer net de la firma ascendeix a 70,4 milions d’euros, «sent el deute brut de 95,3 milions d’euros i la tresoreria de 24,9 milions d’euros». La plantilla mitjana del grup ha passat de 1.546 empleats el 2019 a 1.173 empleats el 2020.

Temes:

Empreses