manifestacions

Els pensionistes es mobilitzen contra la bretxa de gènere en les prestacions

El col·lectiu denuncia que les dones cobren el 30% menys de mitjana que els homes jubilats

Els pensionistes es mobilitzen contra la bretxa de gènere en les prestacions
1
Es llegeix en minuts

El Moviment Estatal de Pensionistes ha organitzat concentracions en diverses ciutats per protestar per la bretxa de gènere en matèria de pensions, que fa que les dones cobrin de mitjana un 30% menys que els homes, d’acord amb les dades de la Seguretat Social.

El manifest de l’organització carrega contra les recomanacions de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo, perquè els signants creuen que agreugen la bretxa de gènere, que encasellen les dones com a cuidadores i que no aporten cap solució per acabar amb la desigualtat.

A Barcelona, un centenar de pensionistes s’han manifestat a la plaça Universitat. Quatre sòcies de Marea Pensionista de Catalunya (MPC) han llegit un manifest en el qual han denunciat que les pensionistes cobren a prop d’un 35% menys que els homes i que la majoria de les dones divorciades o viudes viuen per sota o gairebé arribant al llindar de la pobresa.

Marea considera que finançar les pensions a través de sistemes privats, com recomana el Pacte, generarà pensions públiques assistencials i insuficients per a la gran majoria, especialment per a les dones.

Per això l’entitat ha demanat eliminar la bretxa de gènere, garantir que la pensió mínima sigui el 60% del salari mitjà (com estableix la Carta Social Europea) i derogar les reformes de pensions de 2011 i 2013 i les reformes laborals de 2010 i 2012, entre d’altres. 

Notícies relacionades

Després de la lectura del manifest, els manifestants han corejat lemes i han llegit altres escrits, entre els quals hi havia cartes de pensionistes que denuncien la seva situació i que la portaveu de MPC, Conchita Ribera, qualifica com a «vergonyoses».

També hi ha hagut manifestacions en altres municipis catalans com Terrassa, Badalona i Castelldefels.