Igualtat de gènere

El sindicalisme alternatiu convoca vaga general a Catalunya per al 8-M

  • La jornada de protestes d’aquest any serà en un format diferent, amb concentracions estàtiques als barris; en comptes de manifestacions multitudinàries

El sindicalisme alternatiu convoca vaga general a Catalunya per al 8-M
2
Es llegeix en minuts

El sindicalisme alternatiu ha convoqueu vaga general a Catalunya per donar cobertura a les protestes del 8 de març. La CGT i l’IAC, amb el recolzament d’altres centrals com Sindillar o el Sindicat de Periodistes, han registrat aquest dilluns formalment davant el Departament de Treball 24 hores d’aturades per al Dia Internacional de la Dona. Els convocants han plantejat una jornada de mobilitzacions diferents d’altres anys. Els detalls estan encara pendents de confirmar, però el format serà de concentracions estàtiques als barris; en comptes de les manifestacions multitudinàries d’altres anys.

El sindicalisme alternatiu reedita així per quart any consecutiu la seva convocatòria de vaga general, en un context marcat per l’emergència sanitària. «Davant la Covid-19, [la vaga] es fa absolutament necessària. [...] Les desigualtats de gènere s’han vist clarament agreujades», ha afirmat la portaveu d’IAC Assumpta Barbens. L’impacte de la crisi de la Covid al mercat laboral està impactant en gran manera entre les dones que entre els homes. Segons les últimes dades actualitzades pel Departament de Treball, l’últim any l’ocupació femenina s’ha reduït amb una mica més d’intensitat (-4,1%) que l’ocupació masculina (-3,9%). Els índexs més grans de parcialitat i temporalitat entre les treballadores, així com una participació més elevada en sectors especialment tocats pel virus (com l’hostaleria) expliquen, en part, aquest impacte més gran. 

Els convocants han argumentat que un dels motius de la protesta és el «reconeixement social, econòmic i laboral» perquè determinades professions puguin accedir en condicions de paritat a prestacions i drets de què fins ara se’ls ha exclòs. Un exemple són les treballadores de la llar, que per estar enquadrades en un règim especial, no tenen dret a prestació d’atur, ni a indemnització per acomiadament i cotitzen sensiblement per sota de la mitjana. El que repercuteix directament, entre d’altres, en la seva prestació per jubilació.

Notícies relacionades

«Denunciem la falta de voluntat política dels successius governs que no han fet res per pal·liar les condicions precàries a què ens sotmeten l’Estat espanyol i la normativa vigent», ha declarat la portaveu de Sindillar Lisette Fernández. Rubricar el conveni 189 de l’OIT –una espècie de protocol de reformes per assegurar la dignitat per a les treballadores de la llar– és un compromís que figura en l’acord de Govern entre el PSOE i Unides Podem. Del qual encara no hi ha compliment.

Des de la CGT han denunciat que la pandèmia ha agreujat el desigual repartiment de les tasques de cures, amb pràctiques com el teletreball, que han provocat una «falsa conciliació laboral i familiar», segons ha destacat la portaveu de CGT Rosalía Molina. «Malgrat les restriccions i mantenint totes les mesures de seguretat que necessita la situació actual, fa falta que siguem fermament presents contra les desigualtats, les violències i l’exclusió d’un sistema heteropatriarcal que ens invisibilitza», ha declarat Barbens.