Més que Andalusia

Catalunya va aconseguir un rècord exportador agroalimentari el 2020

Les exportacions agroalimentàries catalanes van augmentar un 6,62% en valor i el 6,95% en volum

Catalunya va aconseguir un rècord exportador agroalimentari el 2020
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector agroalimentari català va consolidar l’any passat el seu primer lloc com a sector econòmic a Catalunya. Va arribar el 2020 a un rècord exportador malgrat la pandèmia del coronavirus i l’alentiment del comerç internacional al superar per primera vegada els 11.000 milions d’euros (11.435,01millones), segons les dades donades a conèixer aquest dilluns per l’agència pública Prodeca. En comparació amb les dades de l’any 2019, les exportacions agroalimentàries van augmentar un 6,62% en valor i el 6,95% en volum, i es converteix en l’únic sector econòmic que creix en exportacions en un any globalment negatiu per al comerç exterior català.

Per primera vegada, Catalunya va liderar les exportacions agroalimentàries d’Espanya, per sobre d’Andalusia, que els últims anys havia ocupat aquesta posició, 2,34 punts per sobre de la mitjana d’Espanya (6,62% de Catalunya davant el 4,29% de l’Estat). Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen en valor el 21,53% del total de les exportacions espanyoles.

Sector carni

El sector carni va protagonitzar l’any passat les exportacions. Davant la frenada en el consum intern, manté el lideratge quant a exportacions agroalimentàries (40,16% del total), amb 4.591,80 milions d’euros. Amb un increment del volum de l’11,68% respecte a l’any anterior, en valor va créixer el 13,90%, fonamentalment gràcies a la forta demanda xinesa en porcí, que va representar el 66,18% del valor d’exportació del sector carni i el 26,58% del valor total de les exportacions. La Xina es va convertir en el primer mercat per al sector, i va superar França i el Japó.

Vi i cava

El sector exportador amb més problemes l’any passat va ser el del vi i el cava, que va mantenir la tendència decreixent de l’any anterior amb un descens del 10,14% en valor i del 2,45% en volum respecte al 2019. El comerç exterior mundial del vi va caure en valor el 7% durant el 2020. Així mateix, es manté com el cinquè sector exportador, que representa el 4,57% de les exportacions catalanes i arriba als 522,13 milions d’euros exportats. El cava representa pràcticament el 53% de valor exportat.

Alimentació

El sector de l’alimentació es consolida com a motor de l’economia catalana i es va situar, per primera vegada, com a segon sector econòmic exportador de Catalunya, va superar el de béns d’equipament i només va quedar per darrere del de les semifactures. En un any globalment a la baixa pel conjunt de les vendes internacionals catalanes per la crisi desencadenada per la Covid i en particular per la incidència de les polítiques proteccionistes de l’Administració Trump als EUA o la incertesa de la resolució del Brexit, el sector agroalimentari català demostra la seva resiliència i és l’únic que augmenta les seves exportacions. Fins i tot les vendes al Regne Unit van augmentar i el sector preveu incrementar-les el 5% els pròxims cinc anys gràcies a l’acord aconseguit, que no preveu aranzels especials.

Creixement

El bon posicionament dels productes agroalimentaris catalans als mercats internacionals és el resultat de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i això ho demostren les dades: en l’última dècada, Catalunya ha crescut un 84,73% en valor i un 45,78% en volum, i els últims cinc anys el valor ha crescut a raó del doble del volum. Això també es constata amb el càlcul de la ràtio valor/volum d’exportació de tot el sector agroalimentari, que el 2020 se situa en 1,66 davant l’1,31 del 2010.

Sectors

El segon lloc en exportacions va correspondre al sector multiproducte o ‘fine food’, amb 3.054,25 M €, un 26,71% del total exportat en valor. Aquest sector decreix en les seves exportacions un 2%. Les principals categories del sector ‘fine food’ són els productes de fleca i pastisseria (10,35% del total de ‘fine food’), cacau i les seves preparacions (8,50%), extractes, essències i concentrats (7,98%), productes a base de cereals (7,79%), cafè (7,52%), productes lactis (7,39%), articles de confiteria (6,03%), sucs vegetals (4,32%), fruita seca ( 3,79%), confitures i melmelades (3,73%), cervesa (3,70%), sucs de fruites (2,32%) i aigües (2,30%).

De la resta de sectors, destaca el de la fruita i l’horta, que se situa en tercera posició (8,45%) amb 965,86 M €, que registra un increment en valor del 10,33% i una disminució del 6,79% en valor respecte al 2019. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres.

Notícies relacionades

Els olis ocupen la quarta posició amb el 6,24%, que creix un 12,49% en valor i incrementa el volum exportat un 15,35%, en total, 713,30 M €. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 48,33% d’aquest sector, que creix un 6,22% en valor i un 20,5% en volum. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,93%, amb 449,19 M € exportats i s’observa un creixement del 8,10% en valor.

Finalment, el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,11% de les exportacions agroalimentàries, amb 241,51 M € exportats, xifra inferior en un 12,87% respecte al 2019. Aquest decrement es deu a la baixada significativa de la demanda i, per tant, dels preus. No obstant, manté pràcticament el volum i presenta la millor ràtio valor/volum exportat.