Claus polítiques d’una operació empresarial

Ábalos s’inclina per frenar la venda parcial de Naturgy i Calviño demana cautela

  • Unides Podem aposta per vetar l’oferta de compra del fons d’inversió australià

  • Ribera reclama tenir en compte el procés de canvi energètic al país

  • Montero remarca que el control de la inversió estrangera busca protegir les companyies espanyoles davant ofertes hostils

Ábalos s’inclina per frenar la venda parcial de Naturgy i Calviño demana cautela
5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

A l’espera que el fons d’inversió australià IFM formalitzi la seva sol·licitud de compra del 22,69% del capital de Naturgy, l’opinió dels membres del Govern bascula entre els que defensen vetar l’operació –per blindar el control espanyol d’aquesta empresa estratègica, en un moment clau per a la transició energètica– i els que posen l’accent a aplicar les menors traves possibles a l’interès inversor per Espanya.

Hi ha posicions no coincidents entre els membres del Govern, tot i que podria resultar prematur assenyalar-les com oposades. En privat, són els sectors més proclius a frenar la venda parcial de Naturgy a IFM que admeten l’existència de diferències amb l’altra part de l’Executiu, més disposada a obrir la mà.

Dos blocs

Al primer bloc hi ha els membres de l’Executiu d’Unides Podem. «En un context de transició energètica, aquest país no pot renunciar al control d’empreses tan rellevants i dels seus sectors estratègics, com és Naturgy. Cal evitar errors del passat, com amb Endesa i Enel», afirmen des de la formació morada, en al·lusió a l’operació que va cedir l’empresa espanyola a mans italianes el 2009. Per a Unides Podem, el desitjable ara seria que el Govern vetés l’operació sobre Naturgy a l’empara del control d’inversions estrangeres que va arbitrar Espanya amb la declaració de l’estat d’alarma el març del 2020. No obstant, la formació que dirigeix Pablo Iglesias sembla assumir la regla de joc no escrita dins el Govern de coalició que els deixa al marge d’aquest tipus de qüestions corporatives –com va passar amb la fusió entre Bankia i CaixaBank– i que, per això mateix, els permet marcar un perfil propi i crític, com a partit. «No estem participant en aquest tema», admeten.

Altres fonts de l’Executiu situen el ministre de Transport, José Luis Ábalos, en una línia pròxima als ministres d’Unides Podem, amb una opinió reticent a donar llum verda a l’OPA (oferta pública d’adquisició d’accions) australiana sobre Naturgy. Aquestes mateixes fonts situen la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una posició més procliu a donar via lliure a l’adquisició. No obstant, altres fonts situen Ribera al ‘bàndol’ d’Unides Podem i això dona mostra que, ni tan sols en privat, semblen clares les posicions dels ministres socialistes.

Primeres manifestacions

Fins ara qui més clar ha expressat la seva opinió ha sigut el ministre de Transport, José Luis Ábalos. El 10 de febrer va defensar que «el Govern no pot quedar al marge» de l’opa sobre Naturgy, si bé de seguida va voler aclarir la seva afirmació: «No estic promovent la intervenció però sí un cert control del que és estratègic», va dir a la cadena SER. «No serà la primera vegada que el Govern mira de preservar l’espanyolitat d’empreses estratègiques que ara durant la crisi hem vist que és molt important», va afegir apuntant a la tendència a la ‘renacionalització’ de la indústria que s’ha imposat als països desenvolupats arran de la pandèmia.

La vicepresidenta Nadia Calviño, per la seva banda, apel·la a la «cautela» sempre que li pregunten per l’opa sobre l’empresa que presideix Francisco Reynés. Insisteix que l’Executiu ho analitzarà «amb molt de compte, molt deteniment i detall» i valora com «un signe positiu» que fons estrangers es fixin en les nostres empreses. Ara bé, la ministra d’Economia també sol remarcar que Naturgy és «un operador estratègic al sector de l’energia», que té «infraestructures crítiques en un moment estratègic en què estem abordant el procés de transformació energètica, liderat per la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera», que –segons Calviño– «ja està donant els seus fruits».

La mateixa Teresa Ribera ha expressat en públic que veu «absolutament prematur» pronunciar-se sobre l’opa per no tenir encara «prou informació». Tot i que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha admès a tràmit l’opa, el fons IFM no ha presentat encara al Ministeri d’Indústria la sol·licitud preceptiva com a inversió estrangera directa. Una vegada que es presenti (podria ser aquest dilluns o dimarts), el Govern encara tindria fins a sis mesos per autoritzar, denegar o aprovar amb condicions l’oferta del fons australià.

Segons Ribera, la normativa que permet que el Govern veti inversions estrangeres en sectors estratègics «està ben pensada». La ministra també ha fet notar que la decisió del Govern haurà de tenir en consideració «quin és el mapa (energètic) del país en un moment crític», amb un procés de reconversió industrial del sector, en què «encara estem en uns anys més d’inversió que de recollida de fruits». El nou mapa energètic espanyol està girant cap a les energies renovables però en aquest esquema resulta essencial la garantia de subministrament que representa el gas, per als períodes en què amb l’electricitat provinent del sol o l’aire no n’hi hagi prou. En aquest context, Naturgy juga un paper essencial com a subministrador de gas i, sobretot, com a copropietària dels gasoductes d’Algèria i del Magrib.

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha optat per inhibir-se en l’expedient d’autorització de l’opa per evitar incórrer en un possible conflicte d’interès al treballar el seu marit com a enginyer a Naturgy.

Pendents de Fainé

Notícies relacionades

La possibilitat dels governs de vetar determinades inversions directes estrangeres sobre empreses de sectors estratègics neix de la normativa adoptada per la Unió Europea amb aquesta finalitat el febrer del 2019 i de la seva decidida aplicació, després, als diferents estats membres arran de l’esclat de la pandèmia, el març del 2020, per protegir les companyies en un context en què la caiguda en picat de les seves cotitzacions les podia convertir en presa d’inversors oportunistes.

Des de la taula del Consell de Ministres, la ministra portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que una de les pretensions del Govern és «protegir les empreses perquè no es produeixi cap mena d’opa hostil». La clau de l’operació sobre Naturgy seria conèixer si l’opa d’IFM es percep com a hostil o no volguda, una cosa sobre la qual no s’ha pronunciat encara la seva principal accionista, Criteria, presidida per Isidre Fainé.