mesures anticrisi

Calviño preveu tenir preparat al març el nou pla d’ajudes directes a empreses

  • La vicepresidenta d’Economia del Govern espanyol anuncia que permetrà no només donar subvencions, sinó també quitacions i préstecs participatius

  • També espera enviar al març el pla nacional de reformes i inversions necessari per accedir als 140.000 milions del fons de recuperació

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La possible fallida d’empreses sanes pels efectes de la pandèmia de la Covid-19 s’ha convertit en un dels grans maldecaps de l’Eurozona. La Comissió Europea va ampliar i flexibilitzar fa unes setmanes el marc temporal d’ajudes d’Estat, aplicable fins al 31 de desembre del 2021, i Espanya està ultimant la seva adaptació per alleujar i esmorteir l’impacte de la crisi. Segons ha anunciat la vicepresidenta d’Economia, Nadia Calviño, el Govern espanyol espera aprovar al març un nou pla de mesures que inclourà subsidis directes, quitacions de deute i préstecs participatius.

«Esperem que durant el març es pugui aprovar aquest nou paquet d’ajudes», ha explicat Calviño poc abans de participar en la reunió mensual dels ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona, que ha inclòs un debat sobre la solvència de les empreses. Segons ha explicat la vicepresidenta, l’Executiu de Pedro Sánchez ha treballat en aquest nou paquet de mesures de suportamb el Banc d’Espanya i el sector financer, com va avançar EL PERIÓDICO, perquè «està clar que en aquesta nova fase és imprescindible que els bancs continuïn sent part de la solució».

La resposta s’emmarca en el paraigua d’ajudes públiques ja autoritzat per la Comissió Europea l’any passat però que permetrà oferir ara un «catàleg major» de mesures. «Atès que la Comissió ha canviat el marc d’ajudes fa poc, hem enviat perquè s’autoritzi un marc més ampli que permet ajudes fins al 31 de desembre d’aquest any. Permet ajudes a empreses més grans de les que estaven autoritzades fins ara, la realització de quitacions i l’ús d’altres instruments financers com préstecs participatius per donar suport a la solvència de les empreses», ha insistit, xifrant en un 20% del PIB el recolzament públic concedit fins ara: un 15% a través de mesures de liquiditat i un 5% a través d’ajudes directes.

Per exemple, només en expedients de regulació temporal d’ocupació (erto), bonificacions en les cotitzacions a la seguretat social, ajudes a autònoms o incapacitat laboral, el Govern espanyol s’ha gastat 40.800 milions d’euros el 2020 als quals se sumen 16.000 milions transferits a les comunitats autònomes i corporacions locals per ajudar les seves empreses i 8.000 milions més previstos aquest any.

Evitar retirada abrupta

En aquest sentit, Calviño ha tancat files amb la recomanació de la Comissió Europea de no retirar les ajudes de manera prematura. «Hem de protegir el que hem aconseguit aquests mesos gràcies a la xarxa de seguretat que hem teixit. Hem protegit el teixit productiu, l’ocupació, les rendes de les famílies i hem d’assegurar-nos de mantenir tot el que hem guanyat i de continuar acompanyant les empreses en aquestes setmanes dures que encara queden per davant», ha insistit. El següent pas serà identificar «les empreses que eren fonamentalment viables abans de l’arribada de la pandèmia» amb una situació de solvència que «es pot veure debilitada per la intensa caiguda d’activitat» i que es podrien «trobar en una situació de sobreendeutament que pugui suposar un llast per a la seva recuperació, reactivació i inversions de cara a futur».

A més de no retirar prematurament les ajudes directes, Espanya és partidària de mantenir en suspens les regles del Pacte d’Estabilitat i Creixement de manera que els governs puguin continuar injectant els diners que siguin necessaris mentre es manté la incertesa econòmica. «És important continuar mantenint una política monetària i fiscal que contribueixi de manera decidida a impulsar el creixement econòmic i la creació d’ocupació», ha explicat sobre un debat que encara que tindrà lloc «d’aquí a l’estiu», de cara a la preparació dels Pressupostos del 2022.

Pla de reformes, al març

Notícies relacionades

La vicepresidenta també s’ha referit al pla espanyol de reformes i inversió, que necessàriament s’ha d’aprovar per rebre els 140.000 milions d’euros assignats per la UE a Espanya en el marc del nou pla de recuperació. Segons ha explicat, el Govern no ha conclòs la revisió de les 30 fitxes que componen el pla, inclosa la reforma laboral i les pensions. «Ens queden unes setmanes per acabar els detalls del pla i enviar-los formalment a Brussel·les» i «esperem la seva aprovació al juny», ha indicat. L’aprovació permetrà accedir a un desemborsament anticipat del 13%, és a dir, uns 10.000 milions d’euros.

Segons ha aclarit Calviño, Espanya té intenció de mobilitzar tots els recursos a la seva disposició, els gairebé 70.000 milions en subvencions a fons perdut i també els préstecs. «La nostra prioritat en aquest primer moment és mobilitzar la totalitat de les transferències assignades al nostre país i mobilitzar, si cal, els crèdits corresponents. […] En cap moment s’ha plantejat que no hi hagi una mobilització total de tots els recursos a disposició del nostre país en el pla que és tan important, no només per impulsar el creixement econòmic i la creació d’ocupació el 2021, sinó també el creixement potencial a mitjà i llarg termini», ha indicat.