Perill per la Covid-19

Els turoperadors avisen: Grècia i Turquia amenacen l’estiu

  • Les grans majoristes adverteixen de la falta d’una estratègia amb la vacunació de la Covid-19 a Espanya

1
Es llegeix en minuts

Les grans majoristes adverteixen que la falta d’una estratègia amb la vacunació de la Covid-19 a Espanya és una pedra a la sabata per salvar la temporada 2021. Mentrestant, ja avisen que destinacions competidores com ara Grècia i Turquia van agafant avantatge de cara al segon estiu pandèmic; estan demostrant tenir un nord per atraure els mercats emissors.

Per a mostra del panorama, n’hi ha prou amb recordar la presentació de la programació de la temporada 2021 de TUI del desembre passat. Es deixava clar que la tendència de passar les vacances «massivament» dins d’Alemanya continuarà, segons el director general de Turisme del TTOO a l’esmentat país, Stefan Baumert. I davant d’Espanya es destacava en els seus plans Grècia per la seva gran demanda per a les famílies, amb Creta, Rodes i Kos al capdavant. La menció als viatges pel Mediterrani quedaven en segon pla.

Des de les majoristes s’assenyala que sense una estratègia clara a Madrid, els mercats europeus no apostaran per Espanya, i es remeten al reclam del conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer, que insisteix des de fa setmanes que «ens juguem el nostre futur» si arribem tard amb la vacunació. «Si Espanya no s’espavila, li menjaran el terreny», afirmen fonts. Des de la ironia es critica que «cada vegada que arriba una avió amb vacunes canvien els plans».

Reserves en pausa

Es recorda com Mallorca es va avançar a rebre els primers turistes l’estiu passat, per després resignar-se a la seva marxa sense que no es fes res per «protegir» el turisme.

Notícies relacionades

Quan s’acosti la temporada alta i si arrenca «al juny o al juliol, el punt d’inflexió serà com està la incidència de la Covid i com van les vacunes», acoten les fonts. I en el dia d’avui, els avenços de Turquia i Grècia –aquesta amb l’atractiu de les seves petites illes, que es perceben com a més segures que Balears– són manifestos.

Centrant la mirada als nostres mercats principals, al Regne Unit, amb el 20% de població vacunada, el que més optimisme desperta, segueixen els missatges del Govern de Johnson desaconsellant les vacances d’estiu. I el de Merkel, més lent amb les vacunes, continua allargant les restriccions. «Hi ha una pausa, ningú està fent reserves», diuen els TTOO. La temporada no s’allargarà, i si no arrenca al juny o al juliol es perdrà.