Nickel: un paquet de tabac i una targeta de crèdit

  • La filial de BNP Paribas inicia a Espanya el seu desplegament d’oficines bancàries en estancs i administracions de loteria

  • Es proposa evitar l’exclusió financera amb 3.000 punts de venda en quatre anys i 700.000 clients

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La banca que fuma i juga no és una descripció gaire exacta del negoci de Nickel, tot i que la seva activitat es fa als estancs i les administracions de loteries. El cert és que en la mateixa operació en què algú pot comprar un paquet de tabac o un butlleta de l’Euromillón també pot subscriure una targeta de crèdit, perquè Nickel sí és un banc, però el factor diferencial és que utilitza aquests establiments llicenciats per l’Estat per portar a terme la distribució dels seus productes bancaris. El fenomen és nou a Espanya, just ara comença la seva implantació, però ja té una certa tradició a França. Nickel és una filial de BNP Paribas que s’expandeix com la pólvora.

«A França ha tingut un èxit tremend, gràcies a l’efecte inclusió financera que produeix. Hi ha molta gent que no té accés als serveis bancaris perquè les entitats cobren més per tenir un compte corrent. I avui si no tens un lloc on domiciliar rebuts i no tens una targeta per pagar no pots fer pagaments ni compres», explica Javier Ramírez, conseller delegat de Nickel a Espanya.

Al seu país d’origen hi ha més de 6.000 punts Nickel, cosa que permet que els serveis financers arribin fins a la França buida, que també existeix. «El nostre objectiu és arribar a l’Espanya buida, que puguem ser a qualsevol poble petit, igual que als barris de ciutats que s’estan quedant sense sucursals. Donem més de 45.000 altes de comptes mensuals a França. Som l’entitat financera de la zona euro que més comptes obre a l’any».

Un compte en cinc minuts

Nickel es presenta com una alternativa a la banca tradicional: «És disruptiva i innovadora perquè et permet obrir un compte i tenir una targeta Mastercard i obrir-la en cinc minuts en un estanc o establiment de loteria, només amb el teu DNI o passaport», afirma Ramírez. Presta serveis financers bàsics. És un compte amb un IBAN espanyol registrat en el Banc d’Espanya. Es pot ingressar i retirar efectiu, canviar la targeta, domiciliar rebuts, sol·licitar certificat de compte o fer un altre tipus d’operacions relacionades i portar a terme el seguiment de les operacions a través d’una app per al mòbil.

Tot això es paga amb una subscripció anual de 20 euros que aporta el client, més 50 cèntims per les operacions comercials com ingressar i treure diners. En la seva estructura compta amb un ‘call center’ d’atenció al client. «Hi pots trucar de forma gratuïta i ser atès en espanyol. És un aspecte diferencial d’un servei financer de proximitat», explica Ramírez.

Notícies relacionades

La firma ja ha començat el seu desenvolupament a Espanya. Hi ha més de 500 establiments, entre estancs i loteries, que han sol·licitat ser banc i ja han sigut aprovats pel Banc d’Espanya. «Els estem muntant i els anem obrint progressivament. Ja en funcionen més de 200. El nostre objectiu és arribar als 1.000 a finals d’any, repartits per tota la geografia», explica el seu conseller delegat. A Catalunya ja són 35 els punts d’atenció financera. L’objectiu per a Espanya és arribar a 700.000 clients i 3.000 punts de venda funcionant el 202. «Si aconseguim aquest desplegament al cap de dos anys ja tindríem beneficis», avança Ramírez.

El Banc d’Espanya imposa els seus criteris: que sigui un establiment estable, que la persona no tingui cap problema fiscal, que no tinguin antecedents penals. A més, exigeix formació financera a l’estanquer o administrador. «I aquesta formació la donem nosaltres. Tenim una plataforma ‘online’ i per ser un punt Nickel has d’haver passat per aquesta formació i haver-la superat. També comptem amb un equip presencial que va punt de venda per punt de venda per formar els responsables dels establiments en el maneig dels instruments, com el TPV i el sistema, a més li oferim formació financera i la relacionada amb el blanqueig de capitals», diu Ramírez.

Temes:

Bancs