Inclou tota la cadena de valor

Enagás, Naturgy i 30 empreses més creen una aliança industrial per produir hidrogen verd a Espanya

  • Preveuen produir hidrogen renovable per 1,5 euros el quilo, un preu similar als actuals combustibles fòssils

  • La producció «massiva» començarà el 2022 per culminar abans del 2030 amb l’objectiu de proporcionar hidrogen verd a Europa

Enagás, Naturgy i 30 empreses més creen una aliança industrial per produir hidrogen verd a Espanya
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Enagás i Naturgy s’han unit amb una trentena d’empreses europees per llançar un megaprojecte industrial per produir hidrogen verd a Espanya. Una pla pioner, denominat HyDeal Ambition, que inclou tota la cadena de valor (producció, transport i emmagatzemament, distribució i finances) amb l’objectiu de proporcionar hidrogen renovable a un preu competitiu des d’Espanya i cap a Europa.

En la iniciativa participen les espanyoles Naturgy, Enagás i Dhamma Energy, però també altres grans corporacions com Falck Renewables, Vinci Construction, Hydrogène de France, Gazel Energie, McPhy Energy o Snam, entre d’altres.

L’hidrogen renovable és un vector energètic que sona com un element rellevant en el futur com a complement de l’electricitat, però que ha portat un desenvolupament molt lent, principalment perquè es tracta d’una tecnologia que encara té un preu molt alt per poder competir en el mercat. No obstant, aquesta iniciativa promet oferir hidrogen verd als seus clients a un preu d’1,5 euros el quilogram, cosa que suposaria equiparar l’hidrogen verd als combustibles fòssils.

Per a això utilitzarà l’energia solar. L’hidrogen verd sorgeix d’un procés anomenat electròlisi que trenca la molècula d’aigua en connexió amb l’energia elèctrica, i es produeix oxigen com a únic residu. En concret, l’objectiu és arribar a una capacitat de 95.000 megawatts d’energia solar i 67.000 megawatts d’electròlisi per al 2030.

Notícies relacionades

Actualment, el projecte es troba en una fase d’impuls per aconseguir nous acords i col·laboracions en què participen algunes de les 30 entitats integrants, segons explica el grup, amb la previsió d’iniciar l’activitat a Espanya d’aquí un any a través del llançament d’un conjunt d’instal·lacions solars amb capacitat pròxima als 10.000 megawatts. Per fer-se’n una idea, a Espanya hi ha actualment instal·lats 11.547 megawatts d’energia solar fotovoltaica, segons Red Eléctrica. Per la qual cosa es tracta de duplicar aquesta xifra a través d’un únic projecte.

«Aquesta iniciativa constitueix un ecosistema industrial complet, que inclou tota la cadena de valor de l’hidrogen verd, i és el resultat de dos anys d’investigació, anàlisi, modelada, estudis de viabilitat i disseny de contractes, dirigits, a fer possible la producció i ofereix d’hidrogen verd competitiu a Europa», ha explicat el portaveu de l’aliança, Thierry Lepercq.