previsions

L’economia espanyola serà la que més creixi de la UE el 2021 després de liderar el descens el 2020

  • Les previsions interines d’hivern de la Comissió Europea retallen la caiguda del PIB espanyol gràcies a la recuperació de l’últim trimestre del 2020

  • L’economia espanyola creixerà el 2021 un 5,6% i un 5,3% el 2022 tot i que les estimacions alerten del risc d’un augment de les insolvències empresarials

  • L’economia de l’Eurozona va caure l’any passat un 6,8%, tot i que creixerà un 3,8% tant el 2021 com el 2022

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Espanya va ser el país que va patir la debacle econòmica més important de tota la Unió Europea el 2020, amb una caiguda del seu Producte Interior Brut de l’11%, però segons les noves previsions interines d’hivern presentades aquest dijous per la Comissió Europea serà la que més creixi el 2021 amb un repunt del 5,6% i es mantindrà entre les millors de la classe el 2022, amb un creixement del 5,3%, a mesura que les restriccions s’eliminin i la recuperació del turisme cobri impuls.

La dada publicada aquest dijous per l’Executiu comunitari confirma que la caiguda econòmica serà finalment inferior a l’avançat per Brussel·les en les seves previsions de tardor fa tres mesos quan va augurar una caiguda del 12,4%. Segons l’anàlisi dels tècnics comunitaris, l’economia espanyola va rebotar amb força durant el tercer trimestre del 2020, després de registrar una contracció sense precedents durant la primera meitat de l’any provocat per la pandèmia de coronavirus. Aquest repunt es va deure principalment a la demanda interna, al fort augment del consum privat i la inversió i a la contribució positiva de les exportacions netes.

Tot i que des de l’agost Espanya també ha adoptat mesures de contenció per frenar l’augment dels contagis, la Comissió Europea considera que han sigut menys severes que les d’altres grans països de la UE. Per això Espanya va aconseguir mantenir-se en terreny positiu en l’últim trimestre amb un creixement del 0,4% que va aconseguir rebaixar la caiguda a l’11%, la més gran de la UE, per davant del 10% de Grècia, 9% de Malta i 8,8% d’Itàlia i 8,3% de França.

Repercussions de la vacunació

Les perspectives a curt termini per a aquest 2021 es veuen entelades per l’augment de les taxes d’infecció en aquestes primeres setmanes de l’any i l’enduriment de les restriccions en la majoria de les regions. El resultat és que el consum i la inversió privada continuaran caient durant el primer trimestre de l’any, tot i que la Comissió espera que a mesura que avanci el procés de vacunació contra la Covid-19 i s’eliminin progressivament les restriccions a l’activitat introduïdes per les regions l’economia es recuperi i permeti tancar el 2021 amb un creixement del 5,6%.

La Comissió Europea també espera que la recuperació del turisme cobri impuls el 2022, una vegada que la majoria de les restriccions a l’activitat turística siguin eliminades completament. Resultat de la nova situació serà un creixement robust del 5,3% el 2022, fet que situarà Espanya com el país que més creixerà entre les grans economies de la UE. Mentrestant, la inflació s’espera que augmenti al 0,8% el 2021 i a l’1,1% el 2022.

Insolvències empresarials

Quant a la situació del mercat laboral i empresarial, els expedients de regulació temporal d’ocupació i les mesures de liquiditat, esteses diverses vegades l’any passat i que es mantindran en vigor almenys fins a mitjans del 2021, han ajudat i continuaran ajudant a mitigar les pèrdues de llocs de treball i a esmorteir el mal de la crisi la capacitat productiva tot i que la Comissió Europea constata l’existència de riscos a la baixa. Per exemple, per les repercussions d’un augment de les insolvències empresarials als sectors més afectats per les restriccions que podrien materialitzar-se a mesura que es redueixin les mesures de recolzament. Això, alerta Brussel·les, «podria portar un augment de l’atur i, com a resultat, reduir la capacitat productiva».

Notícies relacionades

Les noves previsions interines no quantifiquen l’impacte positiu que tindrà el pla de recuperació i resiliència de la UE, que permetrà a Espanya –a canvi d’un pla de reformes i inversions– accedir en els pròxims anys fins a 140.000 milions d’euros, tot i que Brussel·les sí que espera que proporcioni un impuls significatiu a la demanda interna a mesura que es vagi implementant així com al creixement potencial.

Respecte a les xifres per a l’Eurozona i el conjunt de la UE, les noves previsions xifren en un 6,8% l’enfonsament del PIB dels països de l’euro i en un 6,3% en el conjunt de la UE. Els experts auguren que a mesura que s’eliminin les restriccions tornarà el creixement tot i que a un ritme més suau que a Espanya. L’Eurozona creixerà un 3,8% tant el 2021 com el 2022 mentre que el PIB del conjunt de la UE repuntarà un 3,7% aquest any i un 3,9% el pròxim.